promotional banner

ΒΟΤΟΧ και άλλες μη επεμβατικές επεμβάσεις για τις ρυτίδες


Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός

Το Botox ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον 20ο αιώνα, όσον αφορά το κομμάτι της αισθητικής του προσώπου.
Και αυτό διότι λίγες φορές μπορεί μια τόσο απλή διαδικασία να φέρει ένα τόσο έντονο αποτέλεσμα και μάλιστα να κάνει και πρόληψη παράλληλα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών προσέρχονται άτομα τα οποία ανεξάρτητα από το είδος της ρυτίδας που έχουν, ζητούν να κάνουν botox. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το botox δεν είναι μια θεραπεία που απευθύνεται σε όλα τα είδη των ρυτίδων. Δεν είναι πανάκεια, δεν είναι το μαγικό ραβδί που διορθώνει όλα τα προβλήματα γήρανσης του προσώπου, όπως πολλά άτομα νομίζουν. Σε κάποιες ρυτίδες έχει απόλυτη ένδειξη, δηλαδή με απλά λόγια είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τη συγκεκριμένη ρυτίδα. Σε κάποιες άλλες ρυτίδες όμως μπορεί να υπάρχουν πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Για παράδειγμα, συνήθως για ρυτίδες μετώπου ή στο πόδι της χήνας, δηλαδή στο πλάι των ματιών, το botox αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Αυτό όμως συνήθως δεν συμβαίνει για ρυτίδες που βρίσκονται στην περιοχή του κατώτερου μέρους του προσώπου.

Επίσης το botox δεν βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος, όπως μπορούν να κάνουν, άλλες διαδικασίες.

Το BOTOX είναι ένα υλικό που διοχετεύεται στο μυ που σχηματίζει τη ρυτίδα.

Δυστυχώς δεν μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε ρυτίδα, όπου και αν αυτή βρίσκεται, διότι χρησιμοποιείται μόνο σε μη λειτουργικούς μύες. Αφορά δηλαδή κατά κύριο λόγο τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και στο “πόδι της χήνας”, δηλαδή στο πλάι των ματιών. Στα σημεία αυτά φέρνει ένα πολύ καλό έως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το σημαντικό στη μέθοδο αυτή είναι ότι όσο διαρκεί το αποτέλεσμα, η ρυτίδα δεν επιδεινώνεται. Παραμένει δηλαδή στάσιμη στη βελτιωμένη μορφή της.

Εάν η ρυτίδα έχει δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια, μπορεί κανείς να έχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με συνδυασμό του υλικού αυτού με υαλουρονικό ή κολλαγόνο.

Το botox είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από διάφορες ιατρικές ειδικότητες και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρησιμοποιούνται στην Αισθητική Χειρουργική και έχει επιδείξει υψηλό δείκτη ασφάλειας.

Η εφαρμογή του διαρκεί περίπου 10 λεπτά και μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του μετά από περίπου μία ώρα.

Η διάρκεια του αποτελέσματός του για την πρώτη εφαρμογή κυμαίνεται μεταξύ 2-12 μηνών με ένα μέσο όρο περί τους 4-6 μήνες. Όμως κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, στα περισσότερα άτομα αυξάνει τη διάρκειά του. Το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, αλλά έρχεται σταδιακά σε διάστημα μίας έως 15 ημερών, κατά μέσο όρο σε 3-4 ημέρες.

Έχει γίνει πολύ δημοφιλές παγκοσμίως και ιδίως στις Η.Π.Α., λόγω της απλότητας της διαδικασίας, σε σχέση με το πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα που προσφέρει.

Εκτός από το botox υπάρχουν κι άλλες διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός προκειμένου να μπορέσει να βελτιώσει την αισθητική του προσώπου, οι οποίες δεν είναι χειρουργικές πράξεις και τις ονομάζουμε μη επεμβατικές μεθόδους. Όσο περνά ο καιρός, ο κατάλογος των διαδικασιών αυτών όλο και αυξάνει, διότι καινούριες λύσεις προτείνονται ολοένα και περισσότερο και η συχνότητα της χρήσης τους αυξάνει. Τέτοιου είδους διαδικασίες είναι οι εξής:

Υαλουρονικό

Πρόκειται για ένα ενέσιμο υλικό σε μορφή διάφανου τζελ που έχει την ιδιότητα να γεμίζει τις ρυτίδες. Το υαλουρονικό είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού, που βρίσκεται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν κάτι δικό του και δεν κάνει απόρριψη στο ενέσιμο ιατρικό υλικό που εμείς τοποθετούμε.

Γίνεται με μικρές ενέσεις με πολύ λεπτή βελόνα, οι οποίες έχουν σα σκοπό να τοποθετήσουν το υαλουρονικό στο βαθύτερο σημείο της ρυτίδας. Σε αυτό το σημείο παραμένει εντοπισμένο και ανεβάζει τη ρυτίδα, δηλαδή μειώνει το βάθος της. Παραμένει πολύ εντοπισμένο στο σημείο ακριβώς που το βάζουμε κι έτσι δεν δημιουργούνται παραμορφώσεις ή πρηξίματα.

Αυτό είναι κάτι που φοβάται πολύ ο κόσμος, διότι έχει δει πολλά παραμορφωμένα περιστατικά, τα οποία όμως οφείλονται σε άλλες μεθόδους και όχι σε αυτήν. Το υαλουρονικό δεν μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο, παρά μόνο αν κάποιος το επιδιώξει. Έχει την ιδιότητα να παραμένει πολύ εντοπισμένο στο βάθος της ρυτίδας και το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι να μειώσει το βάθος της.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 5΄ και δεν υπάρχει πόνος μετά από αυτή. Δεν χρειάζεται κάποιος χρόνος ανάρρωσης και μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του αμέσως, την επόμενη στιγμή. Εάν υπάρχει μία μικρή ερυθρότητα μπορεί να καλυφθεί με λίγο make-up. Ενδείξεις για το υαλουρονικό αποτελούν όλες εκείνες οι ρυτίδες που κυρίως βρίσκονται γύρω από το στόμα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ρυτίδα, αρκεί να μην είναι πάρα πολύ έντονο το στοιχείο της χαλάρωσης.

Εκτός από το γέμισμα της ρυτίδας, παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι κάνει και διέγερση των ινοβλαστών της περιοχής για να παράξουν και δικό τους κολλαγόνο. Άρα παράγει και ο οργανισμός κολλαγόνο, εκτός από το υαλουρονικό, το οποίο εμείς βάζουμε. Το αποτέλεσμα το βλέπει κανείς άμεσα, εκείνη τη στιγμή δηλαδή, αν και το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από δύο μέρες περίπου, όταν έχει μειωθεί το ελαφρό οίδημα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Όπως και να έχει πάντως εκείνη τη στιγμή της εφαρμογής βλέπει κανείς μπροστά στα μάτια του το σβήσιμο της ρυτίδας. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι από 6 μήνες μέχρι και πάνω από ένα χρόνο. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις και το κόστος εξαρτάται από την ποσότητα του υλικού που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

PEELING:

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες, πιο ασφαλείς, πιο συχνά εφαρμοζόμενες και ακόμα αναντικατάστατες θεραπείες ανανέωσης του δέρματος.

Αποσκοπεί στην αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος, έτσι ώστε νέα επιδερμίδα να δημιουργηθεί, η οποία ποιοτικά είναι πάντα καλύτερη από την προηγούμενη.

Απευθύνεται στα άτομα που έχουν τα εξής προβλήματα:

* Λεπτές ρυτίδες
* Δυσχρωμίες, υπερκερατώσεις, πανάδες, κ.λ.π.
* Σημάδια από ακμή
* Έλλειψη φωτεινότητας από το δέρμα
* Έντονους πόρους του δέρματος

Ανάλογα με τους τρόπους που γίνεται η διαδικασία αυτή, χωρίζονται σε :

* Χημικά peeling: γλυκολικό οξύ, TCA, φαινόλη, κ.λ.π.
* Μηχανικό peeling : δερμαπόξεση, κρύσταλλοι, κ.λ.π.
* Θερμικό peeling : laser resurfacing.

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, σημαντικότατο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έχει το βάθος στο δέρμα, όπου κανείς θα φτάσει με μία από τις προηγούμενες μεθόδους. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος στο οποίο φτάνουμε, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να προσδοκούμε, αλλά και τόσο περισσότερο αυξάνουμε το χρόνο αποθεραπείας. Υπάρχει βέβαια κάποιο όριο, βαθύτερα του οποίου απαγορεύεται κανείς να προχωρήσει.

Κάθε είδος peeling είναι καλό και πολλές φορές απαραίτητο να προηγείται ή να έπεται κάποιας ειδικής θεραπείας με συγκεκριμένες καλλυντικές ουσίες που υποδεικνύει ο γιατρός.

Κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας. Τα ελαφριά peeling όμως μπορούν να γίνουν και πέραν αυτής της περιόδου.

Τα ελαφριά peeling είναι ανώδυνα. Τα βαθύτερα όμως απαιτούν τη χρήση τοπικού αναισθητικού ή και κάποιων αναλγητικών φαρμάκων.

Όσον αφορά την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, στα ελαφριά peeling μπορεί κανείς να εμφανιστεί αμέσως. Εάν υπάρχει λίγη ερυθρότητα, μπορεί να χρειαστεί για μία ή δύο μέρες χρήση makeup. Σε βαθύτερα peeling μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 ημέρες και κατόπιν η χρήση makeup.

Τα άτομα που έχουν κατανοήσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, είναι πολύ ικανοποιημένα από τη διαδικασία αυτή. Η διάρκεια του αποτελέσματος στα βαθιά peeling είναι για όλη τη ζωή όσον αφορά στις ουλές από ακμή ή για αρκετά χρόνια όσον αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα. Σε ελαφρύτερα peeling μπορεί κανείς με περιοδικές εφαρμογές να συντηρεί το αποτέλεσμα.

ΠΟΛΥΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ:

Το πολυγαλακτικό οξύ (PLA) είναι μία ουσία η οποία χρησιμοποιείται στην Ιατρική εδώ και πολλά χρόνια σε κατασκευή διαφόρων υλικών όπως ράμματα, ορθοπεδικά, κ.λ.π. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων απέδειξε την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την εξαίρετη ανοχή που παρουσιάζει στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Αισθητική Χειρουργική βρίσκει εφαρμογή στην διόρθωση ρυτίδων, εμβαθύνσεων, αλλά και το γενικότερο “κτίσιμο” του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η εφαρμογή του διαρκεί 10 λεπτά περίπου και γίνεται με μικρές ενέσεις διάχυτα στο πρόσωπο. Χρειάζονται περίπου 3 εφαρμογές, με διάστημα η μια από την άλλη 1 περίπου μήνα.

Στην ουσία, το PLA δεν είναι κολλαγόνο αλλά διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν τα ίδια δικό τους κολλαγόνο. Η διέγερση αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη ανάλογα με πόσο κολλαγόνο θέλουμε να παραχθεί. Η διάρκεια του αποτελέσματός του είναι 1,5 με 2 χρόνια.

Είναι ένα υλικό που έχει όλα τα προτερήματα που απαιτούνται στη διόρθωση αισθητικών προβλημάτων του προσώπου αλλά και του υπολοίπου σώματος, δηλαδή δίνει καλό αισθητικό αποτέλεσμα, είναι ασφαλές, έχει μεγάλη διάρκεια, δημιουργεί κολλαγόνο του ιδίου του οργανισμού και έχει λογικό κόστος.

Μεσοθεραπεία

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν χρησιμοποιείτο τόσο πολύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω νέων πιο αποτελεσματικών υλικών που ήρθαν στο προσκήνιο, έγινε πιο συχνή η χρήση της μεσοθεραπείας ως τρόπος μη επεμβατικής ανανέωσης του προσώπου.

Με τον όρο μεσοθεραπεία στην πράξη εννοούμε έγχυση διαφόρων ουσιών μέσα στο δέρμα με πολλές μικρές ενέσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στη μεσοθεραπεία είναι κατά κύριο λόγο πολυβιταμινούχα σκευάσματα καθώς και υαλουρονικό. Βέβαια το υαλουρονικό της μεσοθεραπείας είναι διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για γέμισμα των ρυτίδων και είναι πολύ πιο λεπτόρρευστο. Ο ρόλος του άλλωστε δεν είναι να κάνει γέμισμα, όπως στις ρυτίδες, αλλά να εκμεταλλευτούμε μια άλλη ιδιότητα του, την ισχυρή του έλξη προς τα μόρια νερού. Με απλά λόγια λειτουργεί σαν σφουγγάρι, δηλαδή έχει την ιδιότητα να ρουφά το νερό. Λόγω αυτής της ιδιότητας του, το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε ενυδάτωση, δηλαδή τοποθετούμε το υαλουρονικό μέσα στο δέρμα και αυτό με τη σειρά του τραβάει μόρια νερού τα οποία το ενυδατώνουν.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 15΄. Δεν έχει ιδιαίτερο πόνο, ιδίως αν χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα. Γίνεται με πολύ μικρές εγχύσεις, με πάρα πολύ λεπτή βελόνα, διάχυτα στο πρόσωπο. Μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του την επόμενη μέρα, χωρίς πρόβλημα, εκτός από περιπτώσεις ατόμων που έχουν αρκετά εύθραυστα αγγεία και μπορεί να παρουσιάσουν μικρές εκχυμώσεις, οι οποίες και πάλι καλύπτονται με τη χρήση του make-up. Τα αποτελέσματα τα βλέπει κανείς μετά από λίγες μέρες και όσο επαναλαμβάνονται οι συνεδρίες, συνεχίζουν να ενισχύονται.

Γενικά 3-4 συνεδρίες σε διάστημα ενός μηνός μεταξύ τους, θεωρούνται αρκετές για να έχει κανείς ένα καλό αποτέλεσμα. Για συντήρηση χρειάζονται επαναλήψεις σε αραιότερα διαστήματα. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, χωρίς περιορισμό.

Γενικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εκτός από άτομα που έχουν εύθραυστα αγγεία και χαμηλή πηκτικότητα στο αίμα. Στα άτομα αυτά καλό είναι να το αποφεύγουμε, διότι θα δημιουργηθούν αρκετές εκχυμώσεις στο πρόσωπο και δεν θα είναι παρουσιάσιμα για αρκετές μέρες.

Το κόστος ανά συνεδρία εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί.

Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι έχει αποδειχθεί ότι ανεξάρτητα από το υλικό που εγχύεται και μόνο τα πολλαπλά τσιμπήματα που γίνονται στο πρόσωπο, διεγείρουν το δέρμα στο να παράγει και δικό του κολλαγόνο.

Μη επεμβατικά laser και ραδιοσυχνότητες

Η τεχνολογία έχει μπει πολύ δυναμικά στο χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής, αλλά και στο χώρο της Ιατρικής Αισθητικής γενικότερα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στο προσκήνιο πάρα πολλά μηχανήματα laser, ραδιοσυχνοτήτων ή συναφών τεχνολογιών τα οποία προσπαθούν να επιτύχουν την ανανέωση του δέρματος, χωρίς χειρουργείο. Κάτι τέτοιο, όσο και αν φαντάζει ελκυστικό ως ιδέα, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί όσο ο κόσμος προσδοκά. Τα περισσότερα από τα μηχανήματα αυτά στην ουσία δεν έχουν προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο, υπάρχουν όμως και μερικά τα οποία φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς έως τώρα τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα του κόστους των μηχανημάτων αυτών, το οποίο είναι αρκετά υψηλό. Ως επακόλουθο αυτό έχει να μετακυλίεται στο άτομο που υφίσταται τη διαδικασία.

Όμως, λόγω του ότι υπάρχει αρκετή κινητικότητα επάνω σε αυτό τον τομέα, πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα στο μέλλον θα ενισχυθούν και το κόστος θα γίνει πιθανότατα πιο προσιτό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς των ενδιαφερομένων ατόμων, διότι πολλές υποσχέσεις μπορεί να ηχούν ελκυστικές αρχικά, αλλά μετά οδηγούν σε απογοήτευση και απώλεια χρημάτων.

Με τα ανωτέρω, δεν θέλουμε να πούμε ότι κάποιες διαδικασίες δεν αξίζουν, απλώς να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των διαδικασιών, οι οποίες θα πρέπει να τηρούν τις υποσχέσεις τους για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο έστω θα είναι αντίστοιχο του κόστους τους.

[Healthier World]