promotional banner

Σχέσεις: Είναι ρίσκο η συγκατοίκηση;


Μεγαλύτερη δυσκολία επικοινωνίας αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί και πριν από το γάμο.

Τα ζευγάρια που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια του έγγαμου βίου σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διαζύγιο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

- «Διαπιστώσαμε πως τα άτομα που συμβιώνουν πριν παντρευτούν έχουν περισσότερο αρνητική συμπεριφορά όταν καλούνται να επιλύσουν ένα συζυγικό πρόβλημα, αλλά και όταν πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στο/τη σύντροφό τους», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

- Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 92 ζευγαριών. Οι συμμετέχοντες ήταν στο σύνολό τους παντρεμένοι για λιγότερο από δύο χρόνια, είχαν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση και δεν είχαν παιδιά.

- Στο πλαίσιο της μελέτης κλήθηκαν να αναφέρουν το βαθμό ικανοποίησής τους από τον έγγαμο βίο, τις απόψεις τους για τη θρησκεία καθώς και τυχόν ιστορικό κατάθλιψης, κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης σωματικής βίας κατά την επίλυση διαφωνιών με το/τη σύζυγο. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να επιλύσουν μια εικονική διαφωνία και να προσφέρουν στήριξη στο/τη σύντροφό τους για κάποιο εικονικό πρόβλημα.

- Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν συμβιώσει πριν από το γάμο είχαν πιο επιθετική συμπεριφορά, ήταν λιγότερο υποστηρικτικά απέναντι στον άλλο και, γενικά, ήταν πιο εχθρικά σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μοιραστεί την ίδια στέγη πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

- Κατά τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση γι' αυτήν τη διαφοροποίηση είναι ότι όσοι συμβιώνουν πριν από το γάμο μπαίνουν στη σχέση με λιγότερη δέσμευση. Εξάλλου, η πιο χαλαρή φύση της σχέσης ενδεχομένως δεν τους δίνει το κίνητρο να αναπτύξουν τόσο υγιείς και σωστούς τρόπους επίλυσης διαφορών, ούτε και την ικανότητα στήριξης του ή της συντρόφου τους.