Ο «δαιμονισμένος άνεμος» Μαζούκου δίνει και παίρνει ζωές σε ...
αφρικανική λίμνη. Πρόκειται για τα τεράστια αποθέματα αερίου κάτω από τη λίμνη Κιβού του Κονγκό, τα οποία ταράσσουν την ισορροπία στην περιοχή Γκόμα.
Η λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Ρουάντα, αποτελεί πόλο έλξης εταιρειών ενέργειας, που θα θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα αερίων.
Σύμφωνα με στοιχεία, η λίμνη έχει στο υπέδαφός της 392 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα διοξειδίου του άνθρακα και 78 δισ. κυβικά μέτρα μεθανίου.
Όμως, η μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής απειλεί με αιφνίδια απελευθέρωση μεγάλου όγκου αερίων, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως έγινε στο Καμερούν το 1985, με 1.700 νεκρούς.
«Τα προβλήματα της λίμνης δεν είναι αποκλειστικά χημικά, είναι κυρίως πολιτικά» αναφέρει ο σεισμολόγος δρ. Ντάριο Τεντέσκο, που συντάσσει έκθεση για ενδεχόμενη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Νιγιαρόνγκο για λογαριασμό του ΟΗΕ.
Ο δρ. Τεντέσκο επισημαίνει ότι πάνω από 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τις αναθυμιάσεις της λίμνης, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν «μαζούκου» (σατανικός άνεμος).
Ο δήμαρχος της Γκόμα, Τζέιμς Νζουμούκα, αναφέρει ότι οι αρχές συνειδητοποιούν το πρόβλημα και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετήσει πινακίδες με νεκροκεφαλές στις όχθες της λίμνης.
Σε περιόδους ξηρασίας πολλά παιδιά πεθαίνουν στην Γκόμα, όχι από δίψα, αλλά από πνιγμό.
Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, η παροχή νερού παύει στο δίκτυο της πόλης και τα παιδιά πηγαίνουν στις όχθες της λίμνης για να συλλέξουν νερό για τα σπίτια τους. Πολλά από αυτά δεν ξέρουν κολύμπι και πνίγονται ακόμη και στα ρηχά.