promotional banner

Μεγαλύτερη ασφάλεια στη χρήση καλλυντικών


Γράφει ο Άρης Παπαδόγκωνας

Με στόχο να καταστούν ασφαλέστερα τα καλλυντικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ενέκρινε μια σχετική πρόταση κανονισμού.
Οι τροπολογίες των ευρωβουλευτών, που επικεντρώθηκαν στη χρήση νανοϋλικών σε καλλυντικά προϊόντα, την παραποίηση καλλυντικών καθώς και τη χρήση διαφημιστικών ισχυρισμών, αποτελούν αντικείμενο ενός συμβιβασμού με το Συμβούλιο. Αναμένεται έτσι σύντομα η ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά, η οποία έχει αποτελέσει από της εγκρίσεώς της το 1976 αντικείμενο 55 τροποποιήσεων, έχει καταστεί δύσχρηστη και πεπαλαιωμένη και δεν εξασφαλίζει πλέον την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου σε ένα πεδίο όπου παρατηρούνται ταχείες εξελίξεις. Με την νέα της πρόταση η Επιτροπή ήθελε να άρει νομικές αβεβαιότητες και ασυνέπειες μέσω της εγγραφής συνόλου ορισμών και μέτρων εφαρμογής.

Άλλος κύριος στόχος της ήταν να καταστούν τα καλλυντικά προϊόντα περισσότερο ασφαλή. Επειδή στην εν ισχύι οδηγία για τα καλλυντικά δεν εγγράφονται σαφείς απαιτήσεις για τη διενέργεια αποτίμησης ασφάλειας, η Επιτροπή εισήγαγε "ελάχιστες προδιαγραφές" για αυτήν. Υιοθετώντας, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, με 639 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές την έκθεση της κ. Dagmar ROTH-BEHRENDT (ΣΕΚ, DE), το ΕΚ ενέκρινε το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε με το Συμβούλιο σχετικά με την εν λόγω πρόταση κανονισμού.

Βάσει του συμβιβασμού, "για κάθε προϊόν το οποίο περιέχει νανοϋλικά θα πρέπει να "εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή…και προστασίας της υγείας του ανθρώπου". Ως εκ τούτου, θα θεσπιστεί μια διαδικασία για την αξιολόγηση της ασφάλειας των καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν νανοϋλικά. Επιπλέον, "θα πρέπει όλα τα συστατικά που περιέχονται υπό τη μορφή νανοϋλικών να εμφαίνονται σαφώς στον κατάλογο των συστατικών". Σύμφωνα με την εισηγήτρια, νανοϋλικά περιέχονται σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Το δε 2006, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, περίπου 5% των καλλυντικών προϊόντων περιείχαν νανοσωμάτια.

Σε ότι αφορά τη χρήση των ισχυρισμών προϊόντος για τα καλλυντικά, το ΕΚ επιδίωξε να διασφαλίσει ότι μόνο τα χαρακτηριστικά που έχει ένα προϊόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφήμιση και επισήμανσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλείται να καταρτίσει "ένα σχέδιο δράσης σχετικά με ισχυρισμούς που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα" και να ορίσει "προτεραιότητες για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων όσον αφορά τη χρήση ισχυρισμών".

Ο ευρωπαϊκός τομέας καλλυντικών προϊόντων είναι στην πρώτη θέση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που πλήττονται από την παραποίηση με αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Τούτου δοθέντος, τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν "ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της οριζόντιας κοινοτικής νομοθεσίας και στα αντίστοιχα μέτρα όσον αφορά τα παραποιημένα καλλυντικά προϊόντα".

[Life Mag]