promotional banner

ΔΕΗ: πρώτη στις εκπομπές CO2 στην ΕΕ


Η ΔΕΗ έρχεται πρώτη στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, αναφέρει πρόσφατη έκθεση διεθνούς οικονομικού οίκου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Τα στοιχεία της ΡricewaterhouseCoopers, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 17 Νοεμβρίου, δείχνουν ότι για την παραγωγή κάθε κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ το 2008, εκπέμφθηκαν στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 1.006 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για το «μαύρο» ρεκόρ ποσοτήτων ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού που εξέτασε ο εν λόγω οίκος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η WWF, σε έρευνα που πραγματοποίησε πριν δύο χρόνια και περιελάμβανε στοιχεία εκπομπών από 15 χώρες, η Ελλάδα με 777 γραμμάρια ανά παραγόμενη κιλοβατώρα καταλάμβανε την τρίτη θέση μετά την Ινδία (912 γραμ.) και τη Νότια Αφρική (853 γραμ.). Να σημειωθεί ότι βρισκόταν μπροστά από τη ρυπογόνο Κίνα, η οποία εξέπεμπε 771 γραμ. για κάθε κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, αναφέρει ότι την περίοδο 1990-2000, η ηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 55%, ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CΟ2 αυξήθηκαν μόνο κατά 25%.

Τις χαμηλότερες εκπομπές κατέχει η εταιρεία η Statkraft, πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Σκανδιναβική Χερσόνησο και στην ΕΕ, με 29 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος των εκπομπών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού ανήλθε το 2008 σε υποτριπλάσια επίπεδα από εκείνα της ΔΕΗ, στα 350 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2006.

Η κιλοβατώρα της ΔΕΗ, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγινε πιο ρυπογόνος κατά 37 γραμμάρια CΟ2.

Από τις 20 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, την τελευταία διετία μόνο οι 14 κατάφεραν αν μειώσουν τις εκπομπές τους.

Η ελληνική εταιρεία καταλαμβάνει την έκτη θέση, όσον αφορά τις συνολικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, εκπέμποντας 53 εκατ. τόνους CO2.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για το 2008, ανήλθε στα 52 δις κιλοβατώρες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να βρεθεί στην 11η θέση ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης.