promotional banner

Ποια είδη καρκίνου προστατεύει το πράσινο τσάι


Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ...
ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος, αλλά χρειάζονται 5 φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα από την Ιαπωνία.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, ανακοίνωσε ο Dr. Toru Naganuma, του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά ορισμένα είδη καρκίνου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη διατροφή και την κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε μεγάλη ομάδα Ιαπώνων, ηλικίας 45 έως 79 ετών και παρακολούθησαν τους εθελοντές για ενδεχόμενη ανάπτυξη καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος.

Οι 19.749 άντρες και 22.012 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, σημειώνει ο Naganuma στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology.’

Στα 9 χρόνια που μεσολάβησαν, στην ομάδα των εθελοντών παρατηρήθηκαν 157 καρκίνοι αίματος, μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος. Η ομάδα του Naganuma ανακάλυψε ότι ο συνολικός κίνδυνος για καρκίνο του αίματος ήταν χαμηλότερος κατά 42% στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια έναντι 1 φλιτζανιού ή λιγότερου.

Η καθημερινή κατανάλωση 5 ή περισσότερων φλιτζανιών τσαγιού σχετίστηκε επίσης με 48% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο λεμφικό σύστημα. Οι συσχετισμοί αυτοί ίσχυαν και όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η κατανάλωση ψαριού και σόγιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μειωμένο κίνδυνο για καρκίνους του αίματος στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, οι οποίοι θεωρείται πως έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτά τα είδη καρκίνων. Ανακοίνωσαν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και για να διαπιστωθεί αν η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να εμποδίσει ορισμένους καρκίνους.

[American Journal of Epidemiology]