promotional banner

Τι ξέρετε για το κάταγμα του Πέους;


Το κάταγμα πέους είναι η ρήξη του ινώδους χιτώνα με ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων. Τυπικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια βίαιης ...
συνουσίας όταν το πέος γλυστρά έξω από τον κόλπο και χτυπά στο περίνεο ή την ηβική σύμφυση οπότε και τραυματίζεται. Ο ινώδης χιτώνας αποτελείται από 2 στοιβάδες. Η εξωτερική επιμήκης καθορίζει την ισχύ και το πάχος του χιτώνα, χαρακτηριστικά τα οποία διαφέρουν κατά μήκος του πέους. Η ρήξη επέρχεται όταν η πίεση εντός των σηραγγωδών σωμάτων υπερβεί τα 1500 mm Hg. Όταν το εν στύσει πέος καμφθεί ανώμαλα τότε η πίεση στα σηραγγώδη υπερβαίνει τον ουδό ρήξης με αποτέλεσμα μια εγκάρσια συνήθως ρήξη του εγγύς τμήματος της θήκης. Το ρήγμα του ινώδους χιτώνα έχει συνήθως έκταση 1-2 εκ. Η βλάβη είναι συνήθως μονόπλευρη.

Διάγνωση-απεικόνιση:


Τίθεται συνήθως μόνο με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση Χαρακτηριστικός ήχος σαν κάτι να σπάει, που ακολουθείται από πόνο, ταχεία απώλεια της στύσης με αποχρωματισμό και οίδημα του σώματος του πέους. Άν η περιτονία του Buck μείνει ανέπαφη τότε το αιμάτωμα περιορίζεται εντός των σηραγγωδών σωμάτων με αποτέλεσμα τη εικόνα σα μελιτζάνα, ενώ αν ραγεί η περιτονία τότε το αιμάτωμα διαχέεται και μπορεί να επεκταθεί στο όσχεο, το περίνεο και την υπερηβική χώρα. Συνήθως ο οιδηματώδης εκχυμωτικός φαλλός παρεκκλίνει προς την πλευρά την αντίθετη της βλάβης λόγω του αιματώματος. Η γραμμή του κατάγματος μπορεί να είναι ψηλαφητή,συχνά ψηλαφάται ένας θρόμβος ακριβώς στην περιοχή του κατάγματος.

Η συχνότητα συνοδού κάκωσης της ουρήθρας είναι μεγαλύτερη στο Δυτικό κόσμο (20%) παρά στην Ασία και τη Μέση Ανατολή (3%) προφανώς λόγω της διαφορετικής αιτιολογίας. Η κάκωση της ουρήθρας συνοδεύεται από μακροσκοπική αιματουρία, αίμα στο έξω στόμιο η αδυναμία ούρησης αν και η απουσία των συμπτωμάτων αυτών δεν αποκλείει την κάκωση της ουρήθρας. Η εξέταση εκλογής είναι η ουρηθρογραφία. Όσον αφορά τον υπόλοιπο έλεγχο, η κλινική εικόνα και το ιστορικό καθιστούν περιττές τις λοιπές απεικονιστικές εξετάσεις και λόγω του αυξημένου ποσοστού ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και της απώλειας πολύτιμου χρόνου για την αντιμετώπιση αλλά και λό γω του γεγονότος ότι πολλοί δεν είναι εξοικοιωμένοι με αυτές τις εξετάσεις (σηραγγοφραφία, υπέρηχος) Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σε μη τυπικές περιπτώσεις και τυπικά ευρήματα από τη φυσική εξέταση.

Αντιμετώπιση:

Επί υποψίας κατάγματος πέους απαιτείται χειρουργική διερεύνηση και χειρουργική αποκατάσταση. Τελείται εγγύς περιφερική τομή όπως στην περιτομή, η οποία πρoσφέρει πρόσβαση και στα 3 στοιχεία του πέους. Ακολουθεί σύγκλειση του ρήγματος ,με διακεκομμένα απορροφήσιμα ράμματα 2-0 ή 3-0. Εαν συνυπάρχει μερική κάκωση ουρήθρας τότε τοποθετείται καθετήρας και επάνω από αυτόν γίνεται η συρραφή και εάν η κάκωση της ουρήθρας είναι ολική τότε γίνεται νεαροποίηση, κινητοποίηση και αποκατάσταση της βλάβης. Χορηγούνατι αντιβιοτικά ευεέως φάσματος και συστήνεται αποχή από το σεξ για τουλάχιστον 1 μήνα.

Αποτελέσματα:

Εάν το κάταγμα πέους αντιμετωπισθεί συντηρητικά τότε μπορεί να εμφανισθούν 1.κάμψη του πέους στο 10 % 2.Αποστήματα ή πλάκες στο 25-30 % 3.Απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης Όσον αφορά το χρόνο αντιμετώπισης και του ποσοστού επιπλοκών, εάν ο ασθενής αντιμετωπιστεί εντός 8 ωρών από το συμβάν έχει πολύ καλύτερη έκβαση από την περίπτωση να αντιμετωπισθεί μετά από 36 ώρες.

[Healthier World]