promotional banner

Τι ποσοστό δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό;


Γράφει ο Παντελής Αϊβάζογλου
Αφροδισιολόγος - Δερματολόγος


Με βάση ανακοίνωση έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε νέους και νέες ηλικίας 22 – 34 ετών, 4 στους 10 άνδρες δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό, ενώ 7 στους 10 θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιήσουν αν τους το ζητούσε η σύντροφός τους, μετά τις πρώτες φορές της ερωτικής συνεύρεσης. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ώριμες μιας και μόνο 1 στις 10 δε θεωρεί το προφυλακτικό απαραίτητο, ενώ 3 στις 10 θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιήσουν αν τους το ζητούσε ο σύντροφός τους, μετά όμως από αρκετές φορές ερωτικής συνεύρεσης.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πως δυστυχώς αρκετοί νέοι αψηφούν τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων και πως πρέπει να ενταθεί η ενημέρωση γύρω από τέτοιου είδους θέματα.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι είναι μία κατηγορία ασθενειών, των οποίων η μετάδοση γίνεται προφανώς μέσω της σεξουαλικής επαφής. Γνωστότερες από αυτές είναι η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα κονδυλώματα, η ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια, ο έρπις των γεννητικών οργάνων και το HIV. Αν διαγνωστούν νωρίς μπορούν θεραπευτούν όλες οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι. Σε αντίθετη περίπτωση, αν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπευτική αγωγή, προκαλεί χρόνια φλεγμονή και στειρότητα.

Είναι δυνατό μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος να δίνει συμπτώματα μόνο στον ένα από τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Ακόμα, μπορεί να μην παρουσιάζει το παραμικρό σύμπτωμα σε κανέναν από τους δύο, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια ή η πρώιμη βάση ιικής προσβολής της σύφιλης.

Τα πιο κοινά προειδοποιητικά συμπτώματα είναι:

1. γενική κατάπτωση,

2. ερεθισμένοι αδένες στη βουβωνική περιοχή,

3. εξανθήματα στο δέρμα,

4. πόνος ή κνησμός γύρω από τον πρωκτό,

5. κνησμός στην ηβική περιοχή,

6. πόνος κατά την επαφή,

7. κάψιμο κατά την ούρηση,

8. απέκκριση των γεννητικών οργάνων,

Σε περίπτωση που διαπιστώνει κανείς οποιαδήποτε ενόχληση, θα πρέπει αμέσως να απευθύνεται στον ειδικό ιατρό, όπου είναι προφανώς δεδομένο και απαραβίαστο το ιατρικό απόρρητο. Ο ενδεικνυόμενος τρόπος προφύλαξης είναι πάντα η χρήση προφυλακτικού και η αποφυγή ανταλλαγής σεξουαλικών αντικειμένων μεταξύ των συντρόφων.