promotional banner

Σχέσεις: Είναι πλάνη η συμβίωση;


Τα ζευγάρια που συγκατοικούν πριν από το γάμο έχουν πιο πολλές πιθανότητες να χωρίσουν μετά.

Μπορεί η συμβίωση πριν από το γάμο να είναι πλέον πολύ συνηθισμένη τουλάχιστον για το 50% των ζευγαριών παγκοσμίως, ωστόσο όσοι το αποφασίζουν είναι πιθανότερο να οδηγηθούν σε διαζύγιο ή χωρισμό, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «Journal of Marriage and the Family».

* Τα συμπεράσματα της μελέτης ομάδας Αμερικανών επιστημόνων βασίστηκαν σε έρευνα που έγινε σε περίπου 1.500 ζευγάρια που παντρεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1964-1980 και 1981-1987, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο αντικειμενικά.

* Τα ζευγάρια και των δύο κατηγοριών που συγκατοίκησαν πριν από το γάμο ένιωθαν λιγότερη ευτυχία και είχαν πολύ περισσότερες διενέξεις σε σχέση με όσους απέφυγαν τη συμβίωση. Το σύνολο των εν λόγω ατόμων είχαν, μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στο χωρισμό.

* «Φαίνεται πως η κοινή πεποίθηση ότι η συμβίωση οδηγεί σε έναν ευτυχέστερο γάμο είναι μάλλον μια πλάνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

* Επίσης, σε άλλο σημείο της έρευνας τονίζεται ότι όταν τα άτομα αποφασίζουν μια προγαμιαία συγκατοίκηση, το κάνουν δίχως ιδιαίτερη σκέψη, με βασικό σκεπτικό ότι ο χωρισμός είναι ευκολότερος, κάτι για το οποίο αυτοδιαψεύδονται στη συνέχεια.

* Τέλος, αποδείχθηκε ότι η προγαμιαία συμβίωση αναστέλλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ερωτική επιθυμία και καθιστά τα ζευγάρια λιγότερο πρόθυμα να επιλύσουν τα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε χωρισμό πολύ γρηγορότερα.

* Είναι, βεβαίως, σαφές ότι η προγαμιαία συμβίωση δεν αποτελεί το βασικό λόγο που μπορεί μία σχέση να καταντήσει βαρετή ή μη ενδιαφέρουσα ή να τελειώσει άδοξα. Αντίθετα, πολλές φορές έχει γλιτώσει τους συμβιώνοντες από την περιπέτεια ενός εξαρχής καταδικασμένου γάμου, καταδεικνύοντάς τους ότι δεν ταιριάζουν. Από αυτήν τη σκοπιά, η προγαμιαία συμβίωση, κατά τη γνώμη μας, προσφέρει ανεκτίμητη υπηρεσία στο ζευγάρι.