promotional banner

Σε θετική τροχιά η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων


Τα βιοκαύσιμα συνεχίζουν να σημειώνουν ανοδικές τάσεις, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Credit Agricole, η παραγωγή αιθανόλης, υποκατάστατου του πετρελαίου που παράγεται από τη ζάχαρη ή τα δημητριακά, όσο και του βιοντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, παρουσίασε θετικά πρόσημα για το 2008 και το 2009.

Παρ’ όλα, αυτά, φέτος, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή ναι μεν θα αυξηθεί, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό από πέρσι. Δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 8%, σε σχέση με το 36% του 2008 ή το 30% των χρονολογιών 2006 και 2007.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι παρότι τα πρόσημα είναι θετικά ο κλάδος των βιοκαυσίμων έχει δεχθεί πλήγμα. Οι τρεις, ως επί το πλείστον, χώρες που παράγουν βιοκαύσιμα, συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά με μειωμένες μονάδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 25 από τις συνολικά 193 μονάδες παραγωγής έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Νοτιότερα των ΗΠΑ, στη Βραζιλία πολλές εταιρείες του κλάδου λειτουργούν με ζημία, ενώ στην Ευρώπη, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων, το 50% περίπου της παραγωγικής δυναμικότητας έμεινε αναξιοποίητο το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του European Biodiesel Board (EBB).

Όπως επισημαίνει η έκθεση, αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές πώλησης ίσα ίσα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Από τα μέσα του 2008 οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ πτώση σημείωσαν και οι τιμές των πρώτων υλών. Ωστόσο, από την αρχή του τρέχοντος έτους οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν ανοδική πορεία, αφού οι τιμές της αιθανόλης και του βιοντίζελ διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες, κάτι που ισχύει και για τις τρεις κύριες «ζώνες» παραγωγής.

Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με «βαριές» επενδύσεις, η βιομηχανία της αιθανόλης δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο βιώνει ακόμα πιο έντονα η Βραζιλία λόγω και της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος.