«Χρυσάφι» από την κοπριά
Παραγωγή ρεύματος- θέρμανσης και μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης
«Κοίτασμα» ηλεκτρικού ρεύματος αξίας τουλάχιστον 156 εκατομμυρίων ευρώ κρύβεται στην κοπριά και τα οργανικά απόβλητα που παράγονται στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες κάθε χρόνο.
Επιπλέον, με την αξιοποίηση των εν λόγω «καυσίμων» θα μπορούσε να παραχθεί και θέρμανση για τις ανάγκες μίας ολόκληρης πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονταν αισθητά οι εκπομπές μεθανίου που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα περιοριζόταν η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση των ακαθαρσιών.
Σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Χρήστου Ζαφείρη, υπεύθυνου Δέσμης Έργων Βιοαερίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάθε χρόνο στα ελληνικά βουστάσια, χοιροτροφεία, σφαγεία και τυροκομεία προκύπτουν «17 εκατομμύρια τόνοι οργανικών αποβλήτων που μπορούν με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης να παράγουν βιοαέριο ικανό να τροφοδοτήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, συνολικής ισχύος 350 ΜW»- όσο δηλαδή ένα μεγάλο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πάνω από το 80% των ποσοτήτων «καυσίμου» παράγονται από τα 727.040 βοοειδή που βρίσκονται στα 32.875 βουστάσια της χώρας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης, στη χώρα μας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 10 κεντρικές μονάδες σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο δυναμικό οργανικών αποβλήτων έτσι ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση, ενώ παράλληλα το κόστος των μεταφορικών του «καυσίμου» να παραμένει χαμηλό. «Οι πλέον κατάλληλοι νομοί για τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου είναι οι εξής: Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Έβρου και Ημαθίας», αναφέρει ο επιστήμονας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξηγεί ότι όφελος επίσης υπάρχει στο ιδιαίτερα αποδοτικό λίπασμα που δημιουργείται από την όλη διαδικασία: «Το λίπασμα που παράγεται από τις μονάδες βιοαερίου κοστίζει περίπου 40 ευρώ ανά τόνο και είναι 20% πιο αποδοτικό από το οργανοφωσφορικό που κυκλοφορεί στην αγορά με τιμή 350 ευρώ ανά τόνο.
Από τις ποσότητες οργανικών αποβλήτων που οδηγούνται στις μονάδες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι περίπου το 10% γίνεται στερεό λίπασμα», λέει ο κ. Ζαφείρης. Αυτό σημαίνει ότι αν στις μονάδες βιοαερίου παράγονται 1.700.000 τόνοι λιπάσματος ετησίως, προκύπτει επιπλέον όφελος της τάξεως των 527 εκατομμυρίων ευρώ από την εξοικονόμηση των 310 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος.
Πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα το μεθάνιο
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ πρόσφατη έρευνα της ΝΑSΑ, το μεθάνιοπου υπάρχει σε ποσοστό 55%70% στο βιοαέριο που προκύπτει από τις ακαθαρσίες των ζώων- είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου απ΄ ό,τι πίστευε η επιστημονική κοινότητα μέχρι πρότινος. Ειδικότερα, ενώ οι ειδικοί το αξιολογούσαν ως 23 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, τώρα προκύπτει ότι είναι τουλάχιστον 33 φορές δραστικότερο. Όπως αναφέρει ο δρ Ντρου Σίντελ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» στα τέλη Οκτωβρίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών του μεθανίου.
Από στοιχεία του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της ΝΑSΑ προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου εκλύονται από τα βοοειδή. Ακολουθούν τα πρόβατα με 8 κιλά ετησίως το καθένα, τα γουρούνια με 1,5 κιλό έκαστο και ο κάθε άνθρωπος με 120 γραμμάρια μεθανίου ανά έτος.
«Πρόκειται για ένα “παρεξηγημένο” αέριο του θερμοκηπίου: η αλήθεια είναι ότι το έχουμε υποτιμήσει, καθώς η βαρύτητα έχει δοθεί στο διοξείδιο του άνθρακα. Και στη χώρα μας θα μπορούσαμε να λάβουμε κάποια μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, όπως είναι η αναερόβια χώνευση» επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, περισσότερες από 3.500 μονάδες βιοαερίου λειτουργούν σε εμπορική κλίμακα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε Άνω Λιόσια και Ταγαράδες, που εκμεταλλεύονται το βιοαέριο των ΧΥΤΑ, καθώς και μία στην Ψυττάλεια για την ενεργειακή αξιοποίηση της ιλύος που παράγεται από τα λύματα- η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων φτάνει τα 41 ΜW περίπου.
[ΤΑ ΝΕΑ]