promotional banner

Υποπτη η παρακεταμόλη για εμφάνιση άσθματος


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα η κατανάλωση παρακεταμόλης να συνδέεται με την εμφάνιση άσθματος τόσο στα παιδιά όσο και σε ενηλίκους.


Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας Vancouver Coastal στον Καναδά ανέλυσαν 19 έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η ουσία που βρίσκεται σε κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, να παίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση του άσθματος.

Στις έρευνες αυτές είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 400.000 άτομα και στην ανάλυση διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια μικρή σχέση της εμφάνισης του άσθματος με τη φυσιολογική χρήση παρακεταμόλης. Οταν όμως οι ερευνητές μελέτησαν την κατανάλωση αυξημένων δόσεων της ουσίας, ειδικά στα μικρά παιδιά, διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης άσθματος τριπλασιάζονταν.

Οι ερευνητές έσπευσαν πάντως να κάνουν δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ότι η ανάλυσή τους δεν αποτελεί απόδειξη της σχέσης της ουσίας με το άσθμα αλλά εμφανίζει σοβαρές ενδείξεις που πρέπει να διερευνηθούν επισταμένως σε επόμενες έρευνες. Επίσης δηλώνουν ότι η παρακεταμόλη εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό φάρμακο και πως όταν οι παιδίατροι το χορηγούν οι γονείς πρέπει να ακολουθούν τη συμβουλή τους και να το δίνουν στα παιδιά τους.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό σε αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει. Οπως και όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό έχει κάποιες μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες παρενεργειών» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Μαρκ Φιτζέραλντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.