promotional banner

Sex: Αναγκαίες προφυλάξεις


Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, οπότε προσέχετε!

Υπάρχουν ασθένειες που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι στοματική είτε πρωκτική είτε των γεννητικών οργάνων. Οι πιο σοβαρές αλλά και πιο σύγχρονες είναι το AIDS, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια..

Πριν από δύο τρεις αιώνες, η σύφιλη ήταν η μάστιγα που θέριζε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στις μέρες μας, η γονόρροια και η σύφιλη θεραπεύονται εντελώς με αντιβιοτικά όπως είναι η πενικιλίνη. Οι ψείρες του εφηβαίου ξεριζώνονται και εξολοθρεύονται με ειδικό σαμπουάν.

Όσο για τις τριχομονάδες και τη μυκητίαση, αντιμετωπίζονται με ισχυρές θεραπείες αποτελεσματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε ορισμένες, ωστόσο, από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (ιδιαίτερα στα χλαμύδια) η θεραπεία δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι οι νόσοι αυτές δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η γυναικολογική εξέταση δεν καταλήγει σε αξιόπιστη διάγνωση της αρρώστιας. Ακριβής διάγνωση γίνεται μόνο στο μικροβιολογικό εργαστήριο με την καλλιέργεια κολπικών εκκρίσεων. Η απουσία συμπτωμάτων σημαίνει ότι η νόσος μπορεί στο μεταξύ να εξελίσσεται και όταν πια αρχίσει καθυστερημένα η θεραπεία της, να μην είναι αποτελεσματική. Φυσικά, αν ο φορέας αλλάζει διαρκώς σεξουαλικούς συντρόφους, μπορεί να μεταδώσει εν αγνοία του την αρρώστια σε πολλούς ανθρώπους. Ο αφροδισιολόγος είναι ο γιατρός που πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως, για να σας βοηθήσει στο πρόβλημά σας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ειδοποιήσετε έγκαιρα όλους τους ερωτικούς παρτενέρ σας.

Η εμφάνιση του AIDS έχει κάνει τον κόσμο πιο υπεύθυνο απέναντι στο σεξ. Οι επιστημονικές στατιστικές δείχνουν πως οι περισσότεροι αποφεύγουν να έχουν ερωτικές σχέσεις με πολλούς παρτενέρ, με αποτέλεσμα οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσοι να παρουσιάζουν πτώση σε ποσοστό 70%. Όλο και πληθαίνουν αυτοί που προτιμούν το ασφαλές σεξ, χρησιμοποιώντας σπερματοκτόνα και προφυλακτικά.