promotional banner

Sex: Ερωτικές και στα ...ήντα


Μέχρι τα εξήντα η ανταπόκριση της γυναίκας στα σεξουαλικά ερεθίσματα δεν αλλάζει καθόλου.

Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι γυναίκες που αποστασιοποιούνται από τη θηλυκότητά τους ύστερα από την εμμηνόπαυση. Η ίδια η κοινωνία θεωρεί την ώριμη γυναίκα ασεξουαλική.

Ωστόσο, έως τα εξήντα η ανταπόκριση της γυναίκας στα σεξουαλικά ερεθίσματα δεν αλλάζει καθόλου. Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου τής συμβαίνουν ορισμένες μεταβολές. Για παράδειγμα, ο κόλπος στην ώριμη γυναίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υγρανθεί κατά τον ερεθισμό του στο ερωτικό παιχνίδι. Οι αλλαγές, όμως, δεν έχουν παρά ελάχιστη ή και καμία επίδραση στον οργασμό.

* Το 80% των ηλικιωμένων γυναικών δεν αισθάνεται πόνο ή κάποια ενόχληση κατά τη συνουσία. Οι έρευνες, εξάλλου, έχουν αποδείξει ότι η γενετήσια ορμή στις γυναίκες είναι πιο σταθερή απ' όσο στους άντρες.

* Στην πραγματικότητα, ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά μιας ηλικιωμένης είναι η ευκαιρία να έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές. Πολλές ώριμες γυναίκες μένουν χωρίς μόνιμη ερωτική διέξοδο, είτε γιατί ο σύντροφός τους έχει παραιτηθεί από το σεξ είτε γιατί έχει περάσει κάποια σοβαρή ασθένεια. Η γυναίκα, όμως, φτάνει στην κορύφωση του αισθησιασμού στα τριάντα ή και τα σαράντα της, για να παραμείνει εκεί έως και τα εξήντα της. Οπότε, όταν οι γυναίκες είναι σε ηλικία να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ωριμότητα, οι επιδόσεις των παρτενέρ τους αρχίζουν να μειώνονται αισθητά.

* Σπουδαίο ρόλο παίζει ο τρόπος στήριξης μιας ώριμης γυναίκας. Ο άντρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα τρυφερός με τη σύντροφό του την περίοδο της κλιμακτηρίου. Αν μάλιστα φοβάται μήπως γεράσει, πρέπει να την καθησυχάζει και να την πείθει έμπρακτα για τη γοητεία και το σεξαπίλ της. Ένα ζευγάρι, για να χαίρεται ως τα γεράματα μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή, πρέπει να κάνει συχνά έρωτα. Οι γυναίκες που έχουν τακτική ερωτική επαφή -μία ή δύο φορές την εβδομάδα- διατηρούν τον κόλπο τους σε καλή κατάσταση, ακόμα και στα γηρατειά τους.