promotional banner

Video Game κατά των ναρκωτικών


Της Σ. Μαργαριτίδου

Την αντίσταση σε καθετί που μας κάνει εξαρτημένους επιδιώκει, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, η ομάδα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών από το κέντρο πρόληψης "Ελπίδα" στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης τσακώνεται με τους γονείς του, γιατί δεν του δίνουν χρήματα να βγει έξω. Είναι θυμωμένος, γιατί σκέφτεται ότι το μόνο που περίμενε όλη την εβδομάδα ήταν αυτή η έξοδος. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εξής ερωτήματα: Να σηκωθεί να φύγει από το σπίτι και να βρει την παρέα του; Να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι ενός φίλου του;

Να καθίσει λίγο ακόμη στο σπίτι και να προσπαθήσει να συζητήσει το πρόβλημά του τουλάχιστον με τη μητέρα του, που είναι πιο διαλλακτική;
Το "Resist" (αντιστάσου) είναι ένα διαδραστικό βιντεοπαιχνίδι, που μπορεί να παίξει κάποιος μέσω του ίντερνετ, και στοχεύει σε μια διαφορετικού τύπου ενημέρωση, η οποία συνδυάζει την ψυχαγωγία με την προσωπική αναζήτηση.
Σε καιρούς δύσκολους, ειδικά για φορείς κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως τα κέντρα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, τα οποία αντιμετωπίζουν και προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης, η "Ελπίδα" στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κάνει τη διαφορά.

Η ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων κυκλοφόρησε το παιχνίδι το 2007 σε μορφή cd-rom και βραβεύθηκε το 2008 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης των Ναρκωτικών στη Βαρσοβία.

"Το διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι Resist πραγματεύεται έννοιες που αφορούν την πρόληψη στη γλώσσα των εφήβων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο. Καθημερινά ο νέος, ο έφηβος, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές καταστάσεις, που λειτουργούν πιεστικά. Για παράδειγμα, η παρέα συχνά μας παρακινεί να καπνίσουμε, να πιούμε και, παρόλο που ξέρουμε ότι δεν θα μας κάνει καλό, ακολουθούμε. Σε τέτοιου τύπου διλήμματα καλείται να απαντήσει ο παίκτης, αναλαμβάνοντας να ακολουθήσει το δικό του σενάριο.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού στηρίχθηκε στις γνώσεις από την πολυετή εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης. Η ομάδα του κέντρου Ελπίδα, που αποτελείται, εκτός από μένα, από την ψυχολόγο Γεωργία Γκιούγκα και τον κοινωνιολόγο Ανδρέα Μεζίτσκο, εφάρμοσε όλα όσα έχει αποκομίσει από τα δώδεκα χρόνια λειτουργίας της. Στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, αλλά και με αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να διαχειριστούν προβλήματα και διλήμματα της καθημερινότητας.

Διοργανώνουμε ομάδες γονέων, στις οποίες γίνεται ανταλλαγή απόψεων γύρω από ζητήματα εκπαίδευσης και διαχείρισης σχέσεων. Η πρόληψη άλλωστε αρχίζει από την πρώτη παιδική ηλικία, διότι τότε αρχίζουν να δομούνται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του παιδιού", εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου Βάσω Ασκητοπούλου στη "Μ".

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
"Στο παιχνίδι δεν υπάρχουν νικητές ούτε χαμένοι. Υπάρχουν μόνο σενάρια, στα οποία ο κάθε παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τα προβλήματά του. Ο στόχος μας, άλλωστε, ήταν αυτός. Να μιλήσουμε στους νέους στη δική τους γλώσσα. Γι' αυτό επιλέξαμε αυτόν το διαφορετικό τρόπο πρόληψης. To Resist on line είναι ένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι για νέους από 12 έως 18 ετών. Ο βασικός χαρακτήρας του παιχνιδιού αντιμετωπίζει μια σειρά από καθημερινές καταστάσεις και προκλήσεις, στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει. Το σχολείο, το σπίτι, το πάρτι, το διαδίκτυο διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εντάσεων, πιέσεων, συγκινήσεων. Πώς μπορεί να αντιδράσει δεχόμενος επιρροές από διαφορετικά περιβάλλοντα;" αναρωτιέται ο Ηλίας Μαρμαράς από την εταιρεία Personal Cinema, που συνέβαλε στη δημιουργία του παιχνιδιού.

Η πρώτη φάση του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε το 2007 και έφερε στην ομάδα του Resist ένα μοναδικό βραβείο. Μπορεί το θέμα να πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ, έδωσε όμως την αφορμή για τη συνέχεια.

Τώρα η ομάδα κυκλοφορεί ελεύθερα το παιχνίδι στο διαδίκτυο και όποιος επιθυμεί μπορεί να το "κατεβάσει" στον υπολογιστή του από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.resist.transludic.net.
Η συγκεκριμένη έκδοση του παιχνιδιού χρηματοδοτήθηκε από το Pompidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού διαδικτυακού παιχνιδιού, που προσβλέπει σε μελλοντικές βελτιώσεις και επεκτάσεις.

Από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου η ομάδα του Resist θα συμμετάσχει στο πανελλήνιο συνέδριο για την Πρόληψη και τις Σύγχρονες Τεχνολογίες, που διοργανώνεται στη Λάρισα.