promotional banner

Οι νέοι μισθοί για το 2010


Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης

Ριγμένοι από την εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικά και οι 170.000 χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι ονομαστικές αυξήσεις που θα λάβουν στις συνολικές μεικτές αποδοχές τους οι υπάλληλοι αυτοί θα κυμανθούν από 1% έως 1,3%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% σε μέσα επίπεδα και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα το 2010.

Οι αυξήσεις επί των συνολικών αποδοχών, δηλαδή, θα είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού, και έτσι δεν θα ισχύσει η προεκλογική δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για "αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό".

Οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου θα λάβουν αυξήσεις χαμηλότερες από το 1,5% που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αυτό θα συμβεί επειδή οι αυξήσεις 1,5% θα χορηγηθούν μόνο στους βασικούς μισθούς, οι οποίοι αποτελούν τμήμα των συνολικών αποδοχών. Το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα των 176 ευρώ, τα οποία προστίθενται στους βασικούς μισθούς και διαμορφώνουν τις συνολικές αποδοχές για όσους υπαλλήλους δεν λαμβάνουν πρόσθετα ειδικά επιδόματα, αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα. Έτσι τα τελικά ποσοστά αυξήσεων επί των συνολικών αποδοχών θα περιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5% και συγκεκριμένα θα κυμανθούν από 1,2% έως 1,3%.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πέραν του βασικού μισθού και του κινήτρου απόδοσης λαμβάνουν δύο ακόμη επιδόματα, διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης, οι αυξήσεις των συνολικών αποδοχών θα περιοριστούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, από 1% έως 1,1%.

Αυτό θα συμβεί επειδή το τμήμα των αποδοχών τους που θα παραμείνει παγωμένο (κίνητρο απόδοσης + επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης + επίδομα διδακτικής προετοιμασίας) θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Σημειώνεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί με 25 ή περισσότερα έτη υπηρεσίας συμπληρωμένα κινδυνεύουν όχι απλά να μη λάβουν αυξήσεις, αλλά ακόμη και να δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, αφενός επειδή υπερβαίνουν το όριο των 2.000 ευρώ, πάνω από το οποίο προβλέπεται να ισχύσει γενικό πάγωμα, αφετέρου επειδή αναμένεται να περικοπούν κατά 10% τα επιδόματά τους.

Συνολικά, όπως από χθες αποκάλυψε η “Μ”, περίπου 430.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου θα υποστούν μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους, καθώς η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε προχθές από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να εφαρμόσει ταυτόχρονα τρία μέτρα-σοκ:

1) Τη μη χορήγηση εισοδηματικών αυξήσεων σε όσους λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα.

2) Την αύξηση της παρακράτησης φόρου στα επιδόματα του δημοσίου μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές 5%-15% και της υπαγωγής των επιδομάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην οποία οι συντελεστές φόρου είναι υψηλότεροι.

3) Την περικοπή κατά 10% των δαπανών για την καταβολή επιδομάτων.

Πέραν των περίπου 50.000 εκπαιδευτικών με 25 έτη υπηρεσίας συμπληρωμένα, μειώσεις αποδοχών εξαιτίας των παραπάνω μέτρων θα υποστούν και οι ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου:

- 88.000 νοσηλευτές που λαμβάνουν επιδόματα ειδικών συνθηκών.

- 72.000 υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) και 120.000 στρατιωτικοί που λαμβάνουν τουλάχιστον 3-4 επιδόματα πέραν των βασικών μισθών.

- 30.000 λειτουργοί του δημοσίου, δηλαδή δικαστικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ερευνητές, ιατροί του ΕΣΥ, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, διδάσκοντες σε ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που πέραν των βασικών τους μισθών λαμβάνουν τουλάχιστον 2-3 επιδόματα και αποζημιώσεις.

- 70.000 πολιτικοί υπάλληλοι που λαμβάνουν αποζημιώσεις και ειδικά επιδόματα, ορισμένα από τα οποία είναι και αυτοτελώς φορολογούμενα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους, υπάλληλοι από τα υπουργεία Οικονομίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς και οι απασχολούμενοι σε δήμους και νομαρχίες.

Για όσους από τους παραπάνω εργαζόμενους δεν λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα η μείωση των αποδοχών θα προκύψει από το γεγονός ότι η αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής, που θα είναι μόλις 1%-1,3%, θα υπεραντισταθμιστεί από την περικοπή των επιδομάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Αρκετοί από τους παραπάνω υπαλλήλους, όμως, θα υποστούν μείωση αποδοχών τόσο επειδή οι συνολικές απολαβές τους είναι μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, άρα δεν θα αυξηθούν, όσο και επειδή λαμβάνουν επιδόματα, τα οποία θα περικοπούν.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]