promotional banner

Μείωση του αγροτικού εισοδήματος στις 27 χώρες της ΕΕ


Το πραγματικό ανά απασχολούμενο αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2009 στις 27 χώρες της Ένωσης κατά -12.2%, ύστερα από μια μείωση της τάξης του 2.5% το 2008 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Το πραγματικό ανά εργαζόμενο αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2009 σε σχέση προς το 2008 κατά 1.0%, αλλά από το 2005 (βάση 100 μονάδες) βρίσκεται φέτος στις 97,6 μονάδες. Με άλλα λόγια οι Έλληνες αγρότες έχουν απώλεια εισοδήματος από το 2005 της τάξης των 2,4 εκατοστιαίων μονάδων.

Η μείωση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος το 2009 οφείλεται κυρίως σε μια σημαντική μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής σε πραγματικές τιμές της τάξης του -10,9%. Τέλος, από τις 27 κοινοτικές χώρες το πραγματικό εισόδημα αυξήθηκε το 2009 μόνο σε πέντε και μειώθηκε στις άλλες 22.

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει εμπρόθεσμα τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες της, επειδή καθυστερεί η κατάθεση των αιτήσεων πληρωμής τους μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεών τους. Η Κομισιόν πρότεινε χθες σχέδιο ώστε να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδα θα θέσει σε λειτουργία τα αναγκαία συστήματα που θα επιτρέψουν την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα προβλήματα αυτά προκαλούνται από καθυστερήσεις, για τις οποίες είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση, στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, που βασίζεται στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.

Επειδή οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων και των διασταυρώσεών τους, οι οποίες όμως μπορούν να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συστήματος, έχει ζωτική σημασία, λέει η Κομισιόν, να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η κατάθεση από τους αγρότες των αιτήσεων τους για πληρωμή.

Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει μια νέα παράταση στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 για να ψηφιοποιηθούν όλα τα αγροτεμάχια. Όσα αγροτεμάχια δεν έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, θα αποκλεισθούν από τυχόν κοινοτικές ενισχύσεις για το 2009. Τα μη ψηφιοποιημένα ακόμη αγροτεμάχια καλλιεργούνται στην πλειοψηφία τους με σιτηρά και φρούτα (καρποί) με κέλυφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει τον περασμένο Ιούλιο από την Ελλάδα την επιστροφή 128 περίπου εκατ. ευρώ κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (2005 και 2006), για ανεπαρκείς ελέγχους σε ορισμένους τομείς της αγροτικής παραγωγής λόγω αδυναμίας υπολογισμού της επιφάνειας αγροτεμαχίων που καθιστά αδύνατη την ένταξη τους στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Η αδυναμία αυτή οφείλεται ακριβώς στην μη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.

[πηγή]