promotional banner

Συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη


Σε συμφωνία ΗΠΑ - Κίνα - Ινδία και Νότια Αφρική για το κλίμα. Εξακολουθούν να υφίστανται επιφυλάξεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αντιδράσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν υπάρχει κείμενο με νομικά δεσμευτική ισχύ.

Η συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών η οποία ανακοινώθηκε στην Κοπεγχάγη συνεχίζει να είναι το αντικείμενο συζητήσεων πριν από την παρουσίασή της στην ολομέλεια της διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, ενόψει της υιοθέτησής της με ομοφωνία, δήλωσαν Ευρωπαίοι υπουργοί.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε σημεία λεπτομερειών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλό τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

"Αναμένω ότι η συμφωνία θα κλείσει μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωνε ταυτόχρονα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Η ολομέλεια αναμενόταν να συγκληθεί γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Οι υπουργοί τριάντα χωρών -εκείνοι που διαπραγματεύθηκαν το κείμενο στο όνομα των ομάδων χωρών που εκπροσωπούν-, και κυρίως οι Ευρωπαίοι, που διεξάγουν χειρισμούς εδώ και 48 ώρες, συνεχίζουν τις ανταλλαγές τους στη διάρκεια της νύκτας, κυρίως με τη διαφωνία των μικρών νησιωτικών κρατών για το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, εξήγησε ο Μπορλό.

Τα μικρά νησιά, που εκπροσωπούνται από τη Γρενάδα και τις Μαλδίβες, αγωνίζονται μαζί με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για μία μέγιστη αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για έναν χρηματοπιστωτικό μηχανισμό στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα την ίδια ώρα που ο στόχος «ελάφρυνσης» παραμένει η μη αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Οι χώρες συμφώνησαν να δίνουν πληροφορίες για τις εκπομπές τους μέσω «εθνικών επικοινωνιών» με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012 προκειμένου να βοηθηθούν να προσαρμοσθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε απόψε, του οποίου αντίγραφο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η συλλογική δέσμευση των βιομηχανικών χωρών είναι να φέρουν νέους και επιπλέον πόρους» (στη βοήθεια στην ανάπτυξη) ενός συνολικού ποσού 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε σήμερα στην Ουάσινγκτον,στην αεροπορική βάση Αντριους,από την Κοπεγχάγη. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες τον ανάγκασαν να αναχωρήσει νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου,σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις στις ΒΑ ΗΠΑ και το χιόνι στην Ουάσινγκτον αναμένεται να φθάσει τα 60 εκατοστά.

Οι συνομιλίες στην δανική πρωτεύουσα περιήλθαν σε κρίση αφού ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν με έντονο τρόπο ένα σχέδιο που επεξεργάστηκε ο αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες άλλων μεγάλων οικονομιών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Χώρες μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα,το Σουδάν και το Τουβαλού ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στην Κοπεγχάγη από ΗΠΑ,Κίνα,Ινδία,Νότια Αφρική και Βραζιλία στην σύνοδο κορυφής.Η συμφωνία χρειαζόταν υποστήριξη και από τις 193 χώρες για να υιοθετηθεί. Εάν ορισμένες χώρες εναντιωθούν η συμφωνία θα υιοθετηθεί μόνο ως ένα μη δεσμευτικό έγγραφο η μερικά από τους υποστηρικτές της.

«Ο θεσμός αντιμετωπίζει μία στιγμή μεγάλης κρίσης σε αυτή την σύνοδο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ και κάλεσε τους εκπροσώπους να αποδεχθούν το σχέδιο που όπως είπε θα βελτιώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Πριν από την αναχώρησή του,ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αφετηρία.Τόνισε ότι πρόκειται για μία «σημαντική και χωρίς προηγούμενο συμφωνία"για το κλίμα,αλλά χαρακτήρισε «ανεπαρκή"την πρόοδο που σημειώθηκε» .Ακόμη παρατήρησε ότι μία συμφωνία νομικά δεσμευτική θα είναι «πολύ δύσκολη"και θα απαιτήσει χρόνο.

Αυτή η πρόοδος δεν σημειώθηκε εύκολα και γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή.Προχωρήσαμε πολύ,αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε»,είπε μετά από την συνάντηση που είχε στην Κοπεγχάγη με τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο και τους ηγέτες της Ινδίας,Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας.

Κίνα: Θετικό αποτέλεσμα

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας για το κλίμα, Ξίε Ζένχουα, δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα είχε θετικό αποτέλεσμα και πως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές κατάφεραν να διατηρήσουν το τελικό τους κριτήριο, για τους Κινέζους αυτό ήταν η κυριαρχία μας και το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο αναχώρησε από την Κοπεγχάγη επιστρέφοντας στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο Ουέν Τζιαμπάο είχε κυρίως δύο συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάμεικτα συναισθήματα Σαρκοζί


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως οι συνομιλίες για το κλίμα κατέληξαν σε μία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Έκανε λόγο για υπογραφή χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως βοήθεια προς τις φτωχές χώρες έως το 2020. Είπε πως όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.

Η απουσία ενός στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, που είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι μία «απογοήτευση», συμπλήρωσε επίσης ο Σαρκοζί.

Παρόλα αυτά, είπε πως «η συμφωνία δεν είναι τέλεια», αλλά είναι «η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

«Με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρο των ΗΠΑ, «επιλέξαμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία» η οποία είναι το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης «εξαιρετικά δύσκολης γιατί δεσμεύει ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα υποστηρίξει το συμβιβασμό για το κλίμα παρά τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλεί.

Η Μέρκελ είπε πως «έχουμε κάνει ένα βήμα, είχαμε ελπίσει για πολύ περισσότερα». Επίσης δήλωσε πως η Ευρώπη θα εμμείνει στο σχέδιο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως ότου συμφωνηθεί μία νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως «έχουμε κάνει μια αρχή» για το κλίμα και πως επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα συνέχεια για να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.

«Έχουμε κάνει μια αρχή», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που χρειαζόμαστε για να υπάρξει γρήγορα συνέχεια είναι η διασφάλιση ενός νομικά δεσμευτικού αποτελέσματος».

«...Γνωρίζω πως θα χρειαστούμε μία νομικά δεσμευτική συνθήκη το επόμενο διάστημα αν πρόκειται να εξασφαλίσουμε όλες τις δεσμεύσεις, ιδίως για τα έτη μετά το 2020», είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις στη Βόννη «σε έξι μήνες» για την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Έφυγε από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ο πρόεδρος της Ρωσίας


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποχώρησε νωρίς από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο, στον σύμβουλό του για το κλίμα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ναταλία Τιμακόβα, ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε επειδή πρέπει να βρίσκεται το Σάββατο στο Αλμάτι για τη σύνοδο της Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη από καιρό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Ο σύμβουλός του για το κλίμα παρέμεινε και έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες», τόνισε η Τιμακόβα.

Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις


Το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε έπειτα από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι «μία καταστροφή για τις πιο φτωχές χώρες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Φίλοι της Γης.

«Μας προκαλεί αηδία η ανικανότητα των πλούσιων χωρών να δεσμευθούν για τις μειώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που γνωρίζουν πως είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ιστορικά οι πρώτες στον κόσμο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», δήλωσε ο πρόεδρος των Φίλων της Γης, Νίμο Μπάσεϊ, σε μία ανακοίνωση.

Μία «σημαντική» αλλά «ανεπαρκής» συμφωνία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την καταπολέμηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής επιτεύχθηκε in extremis για την πολιτική διακήρυξη της Κοπεγχάγης, όπου οι αρχηγοί κρατών του πλανήτη χρειάστηκε να «παίξουν καθυστέρηση».

Σουδάν: Η χειρότερη συμφωνία στην ιστορία


Η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή στην Κοπεγχάγη κατά το τέλος μιας συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών είναι «η χειρότερη στην ιστορία», δήλωσε ο Σουδανός αντιπρόσωπος Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G77 (130 αναπτυσσομένων χωρών).

«Προς ώρας δεν υπάρχει συμφωνία», επέμεινε, μόνο ένα σχέδιο διακήρυξης το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα δεν έχει «αποφανθεί επίσημα».

«Αν μία και μόνο χώρα πει 'Όχι', δεν θα υπάρξει συμφωνία και πολλές χώρες είπαν ότι θα αρνηθούν», διαβεβαίωσε.

[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]