promotional banner

7 τροφές must για κάθε γυναίκα


Υπάρχουν κάποιες τροφές που αποτελούν must στοιχείο για τη διατροφή κάθε γυναίκας που σέβεται τον εαυτό, την υγεία και τη σιλουέτα της. Διαλέξαμε τις 7 καλύτερες και άκρως γυναικείες σούπερ τροφές που πρέπει να βάλεις στο πιάτο και στη διατροφή σου. Δοκίμασέ τες και δεν θα χάσεις.

1. Κόκκινα φρούτα (φρούτα του πάθους, κεράσια, φράουλες, βατόμουρα)

Γιατί να τα προτιμήσεις: τα φρούτα αυτά περιέχουν τα περισσότερα προστατευτικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που δεν έχει καμία άλλη τροφή. Τα συστατικά αυτά όχι μόνο βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αλλά προλαμβάνουν την απώλεια μνήμης που έρχεται με τα χρόνια.

Προτεινόμενη ποσότητα: ένα μπολάκι καθημερινά, είτε φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε χυμό. Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια και σε σίδηρο και μπορούν να σε βοηθήσουν και στη μάχη με το αδυνάτισμα, εφόσον τα προτιμάς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

2. Σολομός ο θαυματουργός:

Γιατί να τον προτιμήσεις: σίγουρα γνωρίζεις ότι ο σολομός είναι η μεγαλύτερη πηγή Ω- 3 λιπαρών που είναι απαραίτητα για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι 2 μπουκιές )0,085 γραμμάρια) ψαριού (σε οποιοδήποτε γεύμα κι αν τις τιμήσεις) περιέχουν πάνω από το 170% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Β12 και πάνω από 70% της ημερήσιας ανάγκης σου σε βιταμίνη D.

Προτεινόμενη ποσότητα: πες ναι στο σολομό δύο φορές την εβδομάδα και εφόσον τον αντικαταστήσεις με τόνο, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

3. Τα πράσινα λαχανικά:

Γιατί να τα προτιμήσεις: είναι απίθανο να πάρεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου χωρίς να καταναλώσεις μερικά σκουροπράσινα λαχανικά. Από το σπανάκι στα πράσινα φασόλια και από το λάχανο στο μαρούλι, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμινών C και K, φολικό οξύ 9που συγκαταλέγεται στα είδη βιταμίνης Β με την ιδιότητα να προστατεύει την καρδιά και την μνήμη), λουτείνη (συστατικό που προστατεύει την όραση) και τρία απαραίτητα στοιχεία: το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλλιο.

Προτεινόμενη ποσότητα: 2 μερίδες καθημερινά. Όσο πιο σκούρα τα λαχανικά, τόσο το καλύτερο.

4. Δητριακά ολικής άλεσης:


Γιατί να τα προτιμήσεις: έχουν 965 περισσότερο σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε σε σχέση με τα λευκά δημητριακά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν τη σούπερ τροφή που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις καρδιακά προβλήματα, τον καρκίνο, το διαβήτη, την υπέρταση και την παχυσαρκία.

Προτεινόμενη ποσότητα: στο πρωινό, ως σνακ, στο βραδινό με το γιαούρτι, στο γλυκό και όπου αλλού μπορείς, πρόσθεσε τα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σου. Τουλάχιστον 3 από τις 6 μερίδες δημητριακών που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση, πρέπει να είναι ολικής άλεσης.

5. Ξηροί καρποί:

Γιατί να τους προτιμήσεις: αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου και βιταμίνης Ε , τους στρατιώτες του οργανισμού σου δηλαδή απέναντι στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορεί να έχουν πολλά λίπη, αλλά τα λίπη τους κάνουν καλό στην καρδιά και όχι στη ζυγαριά.

Προτεινόμενη ποσότητα: 5 μικρές χούφτες την εβδομάδα (περίπου 15 αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια ή κάσιους).

6. "Χρυσά" λαχανικά (κίτρινα και πορτοκαλί):

Γιατί να τα προτιμήσεις: μια μερίδα των κιτρινο - πορτοκαλί λαχανικών περιέχουν αρκετό σίδηρο και σου παρέχουν 5 φορές περισσότερο την Β- καροτίνη που χρειάζεται ο οργανισμός σου καθημερινά. Ταυτόχρονα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου, σε προφυλάσσουν από τη γρίπη και τα κρυώματα , ενώ η πίεσή σου παραμένει χαμηλή.

Προτεινόμενη ποσότητα: δυόμιση μερίδες καθημερινά που αντιστοιχούν σε μια μέτρια γλυκοπατάτα ή 2 μικρά καρότα.

7. Το γιαουρτάκι:


Γιατί να το προτιμήσεις: Με χαμηλά λιπαρά ή μη, το γιαούρτι αποτελεί άψογη πηγή Β βιταμινών, πρωτεϊνών και προβιοτικών (υγιή βακτήρια).

Προτεινόμενη ποσότητα: 4 ή περισσότερα φλυτζάνια γιαουρτιού καθημερινά.

[women only]