promotional banner

Sex: Η ερωτική επιθυμία έχει δύο όψεις


Αν παραπονιέστε γιατί δεν συγχρονίζεται η ερωτική σας επιθυμία, αναλογιστείτε τα χαρακτηριστικά του φύλου σας.

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές στη γένεση και τη διατήρηση της ερωτικής διάθεσης ­ανάμεσα στα δύο φύλα.


Έχουν σχέση με τη διαφορετική ψυχοσύνθεση των δύο φύλων, το ρόλο βιολογικών παραγόντων (όπως οι διαφορετικές ορμόνες, η ύπαρξη του κύκλου στη γυναίκα) και τις διαφορετικές προσδοκίες από τη σεξουαλική επαφή.

Αυτές οι διαφορές εκφράζονται με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, στη δημιουργία της ερωτικής επιθυμίας του άντρα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή της αίσθησης της όρασης, ενώ στη γυναίκα της ακοής και της αφής.

Η ερωτική επιθυμία στον άντρα έχει περισσότερο σχέση με την ­αναμενόμενη ικανοποίηση από την κατάκτηση της συντρόφου του, ενώ η ερωτική επιθυμία της γυναίκας έχει να κάνει με την αναμενόμενη ικανοποίηση από την ύπαρξη ισχυρού συναισθηματικού στοιχείου στην επαφή με το σύντροφό της.

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι οι άντρες έχουν ισχυρότερες σεξουαλικές ορμές από τις γυναίκες, αλλά σήμερα πιστεύεται ότι αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ­ότι οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, γενικά, οι άντρες τείνουν να υπερτονίζουν την ερωτική τους επιθυμία, ενώ οι γυναίκες να τη συγκαλύπτουν.