promotional banner

7 πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Ο όρος "αναγκαίο κακό" ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του πόνου. Κανείς δε θέλει να πονάει, όμως είναι ένας τρόπος το σώμα μας να στείλει το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μπορεί συχνά ο πόνος να είναι απλά μια ενόχληση ή το αποτέλεσμα μιας απότομης κίνησης ή της υπερκατανάλωσης φαγητού ή ποτού, όμως ενίοτε μπορεί να είναι το καμπανάκι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στον οργανισμό μας.


Ας δούμε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για πόνους που δεν πρέπει να αγνοήσετε και γιατί. Και φυσικά σε περίπτωση αμφιβολίας ζητήστε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια.

1- Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας

Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. Αν πρόκειται για ασυνήθιστο πονοκέφαλο, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε ακόμη και να συνδέεται με εγκεφαλική αιμορραγία ή με όγκο στον εγκέφαλο. Για οποιοδήποτε πόνο, δεν είστε σίγουροι από τι προκλήθηκε, χρειάζεται να συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Η Sharon Brangman, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, σημειώνει: «Όταν κάποιος λέει ότι έχει το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής του, αυτό που μάθαμε στην ιατρική εκπαίδευση είναι ότι αποτελεί ένα κλασικό σημάδι για ανεύρυσμα εγκεφάλου. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική βοήθεια».


2- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, το λαιμό, το σαγόνι, τον ώμο, το βραχίονα ή την κοιλιά


Ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι στις καρδιακές παθήσεις συνήθως εμφανίζεται δυσφορία, όχι πόνος. «Μην περιμένετε να νιώσετε πόνο», δηλώνει ο Αμερικανός καθηγητής καρδιολογίας, Jerome Cohen. «Όσοι πάσχουν από καρδιά μιλούν για πίεση, όχι για πόνο. Νιώθουν απίστευτο βάρος στο στήθος».

Η δυσφορία που συνδέεται με την καρδιά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο στήθος, στο λαιμό, το σαγόνι, τον αριστερό ώμο ή βραχίονα ή στην κοιλιά και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία. Πολύ συχνά οι ασθενείς καθυστερούν να πάνε στο γιατρό επειδή το παρερμηνεύουν ως καούρα.

«Δε θα ανησυχούσα για έναν 18χρονο αλλά αν ένα άτομο έχει ανεξήγητη, επίμονη δυσφορία και ξέρει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, δε θα πρέπει να περιμένει ούτε λεπτό», τονίζει ο Jerome Cohen. «Στις γυναίκες τα σημάδια δυσφορίας μπορεί να είναι πιο λεπτά. Η καρδιακή νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή δυσφορία στην κοιλιά. Επίσης συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης».

Ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις αυξάνεται δραματικά μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να αποτελέσει αιτία θανάτου πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.


3- Πόνος χαμηλά στη μέση ή στην ωμοπλάτη


Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή ξαφνικός. Τις περισσότερες φορές είναι αρθρίτιδα, επισημαίνει η καθηγήτρια γηριατρικής, Sharon Brangman. «Υπάρχει όμως η πιθανότητα να συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή με κοιλιακά προβλήματα». Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη και οι καπνιστές.

4- Σοβαρός πόνος στην κοιλιά

Μην αγνοείτε τον επίμονο και δυνατό πόνο στην κοιλιά. Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστεως, τα προβλήματα του παγκρέατος, το έλκος στομάχου και οι διαταραχές του εντέρου είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες του κοιλιακού πόνου, που χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

5- Πόνος στη γάμπα

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς κινδύνους είναι η φλεβική θρόμβωση, ένας θρόμβος αίματος που μπορεί να παρουσιαστεί σε βαθιές φλέβες των ποδιών και να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η ακινησία λόγω παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι, η εγκυμοσύνη και η προχωρημένη ηλικία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των παραγόντων κινδύνου.

Μερικές φορές προκαλείται μόνο πρήξιμο, χωρίς πόνο. Αν έχετε πρήξιμο ή πόνο στους μυς της γάμπας, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

6- Κάψιμο στα πόδια

Σε ορισμένα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, αυτό είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Είναι κάτι σαν κάψιμο ή σα να σε τρυπάνε καρφίτσες στα πόδια, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει βλάβη στα νεύρα.


7- Ασαφείς, συνδυασμένοι ή ιατρικώς ανεξήγητοι πόνοι


«Διάφορα επώδυνα, σωματικά συμπτώματα είναι κοινά στην κατάθλιψη», αναφέρει ο ψυχίατρος, Thomas Wise. «Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για πονοκεφάλους, πόνο στην κοιλιά ή στα άκρα ή μερικές φορές για συνδυασμό αυτών των πόνων».

Επειδή ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος και δεν είναι τρομερά εξουθενωτικός, τα καταθλιπτικά άτομα, οι οικογένειές τους αλλά και οι επαγγελματίες υγείας συχνά αγνοούν τα συμπτώματα. Επιπλέον, όσο πιο βαριά είναι η μορφή της κατάθλιψης, τόσο μεγαλύτερη δυσκολία έχει ο ασθενής να περιγράψει τα συναισθήματά του. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η απομόνωση και η έλλειψη διάθεσης για οτιδήποτε. «Ζητήστε βοήθεια όταν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες, δεν είστε σε θέση να εργαστείτε ή να σκεφτείτε αποτελεσματικά και δεν μπορείτε να συναναστραφείτε με τους άλλους ανθρώπους. Και μην υποφέρετε σιωπηλά όταν πληγώνεστε», υπογραμμίζει ο Thomas Wise.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η κατάθλιψη δεν υποβαθμίζει απλά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιθετική αγωγή πριν προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.