promotional banner

Γιατί πονάς στο Sex;


Για τις περισσότερες γυναίκες, μια φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή τους, μια επώδυνη συνουσία ή λίγο αίμα μετά το σεξ, είναι κάτι φυσιολογικό......που δεν τους εμπνέει ανησυχία. Σίγουρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μιλάμε για κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει. Όμως, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική σου υγεία, τα οποία αποτελούν κόκκινες σημαίες που δεν πρέπει να αγνοήσεις, ειδικά αν επιμένουν!

Σύμπτωμα Πρώτο: επίμονη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή σου

Η πιο κοινή αιτία: Μια ουρολοίμωξη που θα ξεπεράσεις με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε από το στόμα,είτε με κάποια κρέμα που θα απλώσεις τοπικά. Τέτοιες μολύνσεις αλλά και άλλες που προκύπτουν από βακτήρια και μύκητες (η άμμος είναι γεμάτη γιαυτό και πρέπει να προσέχεις που ξαπλώνεις) προκαλούν φαγούρες!

Η όχι και τόσο συχνή αιτία: η αλλεργία που μπορεί να έχεις στα διάφορα σαπούνια που χρησιμοποιείς αλλά και σε άλλα υλικά όπως το λάτεξ από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα προφυλακτικά!

Και το πιο σπάνιο σενάριο: να υποφέρεις από τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία. Εάν δεv διαγνωσθεί και δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο. Συνήθως, προκαλείται από το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο HPV και μπορεί να νιώθεις επίμονη φαγούρα σε διάφορα σημεία του αιδοίου. Αν η φαγούρα επιμένει, επισκέψου το γυναικολόγο που θα σου κάνει τις ειδικές εξετάσεις.

Σύμπτωμα Δεύτερο: πονάς στο σεξ εδώ και δύο μήνες (ή και περισσότερο)

Η πιο κοινή αιτία: η κολπική ξηρασία είναι μια πολύ συχνή παρενέργεια των αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και άλλων φαρμάκων. Η ελλιπής φυσική λίπανση αποτελεί ακόμα μία αιτία του γιατί πονάς κατά την επαφή, ειδικά αν γέννησες πρόσφατα ή θηλάζεις ακόμα. Μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς λιπαντικά με βάση το νερό (όχι κάποιο λάδι) και να αλλάξεις την φαρμακευτική αγωγή που πιθανών ακολουθείς με άλλη.

Η όχι και τόσο συχνή αιτία: μια κύστη στις ωοθήκες , ειδικά αν ο πόνος είναι πιο επίμονος όχι κατά την διείσδυση αλλά αφού εισέλθει μέσα σου. Ο γυναικολόγος θα δει αν υπάρχει κάποια κύστη. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστες εξαφανίζονται μόνες τους μετά από 3 ή 4 εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Και το πιο σπάνιο σενάριο: η ενδομητρίωση, η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριακός ιστός που καλύπτει τη μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια και αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Όταν η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από την μήτρα, ο ενδομητριακός ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, που συνήθως εμφανίζονται στις ωοθήκες.

Σύμπτωμα Τρίτο: αιμορραγία μετά το σεξ

Η πιο κοινή αιτία: μια πολύ παθιασμένη διείσδυση είναι πιθανό να προκαλέσει μια ελαφριά αιμορραγία. Φυσικά, είναι πλήρως δικαιολογημένη εφόσον προέκυψε την πρώτη φορά που έκανες έρωτα.

Η όχι και τόσο συχνή αιτία: τα χλαμύδια που συγκαταλέγονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φεύγουν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Και το πιο σπάνιο σενάριο: Καρκίνος του τραχήλου. Μην παραλείπεις το ετήσιο τεστ Παπ που μπορεί να προλάβει έως και 100% τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Σύμπτωμα Τέταρτο: κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους

Η πιο κοινή αιτία: συνήθως συμβαίνει στις γυναίκες που ξεχνούν να πάρουν το αντισυλληπτικό χάπι τους διαφορετική ώρα κάθε μέρα.

Η όχι και τόσο συχνή αιτία: κάποιο ινομύωμα που ταλαιπωρεί το 25% των γυναικών στις ηλικίες 30 με 40. Ένας υπέρηχος είναι αρκετός για να εντοπίσει το πρόβλημα!

Και το πιο σπάνιο σενάριο: ο καρκίνος του ενδομητρίου που προσβάλει τις γυναίκες που βρίσκονται λίγο πριν την εμμηνόπαυση.