promotional banner

Είναι φυσιολογικές οι φαντασιώσεις?


Πριν κάνετε πράξη ό,τι φαντάζεστε, σκεφτείτε αν μπορείτε να το εμπιστευθείτε στο σύντροφό σας.

Το να εκφράσει κάποιος ανοιχτά στο/στη σύντροφό του τις φαντασιώσεις του μπορεί σε κάποια ζευγάρια να προσθέσει ενθουσιασμό στη σχέση τους ή, αντιθέτως, να αποτελέσει αιτία να μειωθεί το πάθος. Μπορεί να φέρει το ζευγάρι πιο κοντά ή να προκαλέσει ακόμα και σύγκρουση.
Η αναγνώριση και η παραδοχή της ύπαρξης φαντασιώσεων από έναν άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει και σε αρνητικά συναισθήματα. Κάποια άτομα αναφέρουν πως αισθάνονται ενοχή όσον αφορά στις φαντασιώσεις τους. Ωστόσο, η ενοχή συχνά οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση ως προς το ότι οι φαντασιώσεις είναι μία «φυσιολογική» εκδήλωση, που συναντάται στα περισσότερα άτομα.

Σε άλλους ανθρώπους προκαλούν απειλή και κάποιοι άλλοι αισθάνονται μπερδεμένοι όσον αφορά τη σημασία τους. Αν ένας νέος άντρας, για παράδειγμα, έχει κάποια στιγμή στη ζωή του μία φαντασίωση ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γι' αυτό πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Τα πράγματα, βέβαια, γίνονται περισσότερο πολύπλοκα όταν τίθεται το ερώτημα: «Θα πρέπει να μοιραστώ τις φαντασιώσεις μου με το/τη σύντροφό μου ή να τις κρατήσω στο μυαλό μου;». Εδώ δεν μπορεί να δοθεί μία απάντηση που να ισχύει για όλους.