promotional banner

Μας ξεμεθάει ο καφές;


Πριν ψάξετε αγωνιωδώς για μια κούπα καφέ μετά από ένα δυνατό μεθύσι, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα για να ξεμεθύσετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρόλο που ο καφές πιστεύουμε ότι μας συνεφέρει μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη κάνει δυσκολότερο στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται υπό την επίρροια αλκοόλ.

Η έρευνα του Temple University στην Φιλαδέλφεια, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Behavioural Neuroscience.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τόμας Γκάουλντ δήλωσε: "Ο μύθος ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα μας κάνει πιο νηφάλιους είναι σημαντικό να σταματήσει γιατί η παράλληλη χρήση καφεΐνης και αλκοόλ, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μειωμένες αποφάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα" και συνεχίζει: "Οι άνθρωποι που αισθάνονται εξαντλημένοι και μεθυσμένοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι είναι μεθυσμένοι. Αντιθέτως οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και στη συνέχεια καφεΐνη νιώθουν ότι είναι σε εγρήγορση και ικανοί να χειριστούν καταστάσεις που ενδεχομένως να τους βλάψουν, όπως η οδήγηση υπό την επίρροια αλκοόλ".

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καλά μπορούν τα ποντίκια να βρουν το δρόμο μέσα από έναν λαβύρινθο αποφεύγοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως δυνατά φώτα και φωνές. Κατέληξαν στο γεγονός ότι η εφαρμογή στους ανθρώπους, δηλαδή ο συνδυασμός αλκοόλ και καφέ πιθανώς να έχει σοβαρές επιπτώσεις καθώς δημιουργεί υπερένταση χωρίς να ξεκαθαρίζει το νου.

[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]