promotional banner

Κατάθλιψη και στυτική δυσλειτουργία


Γράφει ο Πλάτων Κεχαγιάς

Όχι λίγα άτομα πάσχουν από κατάθλιψη. Ο καταθλιπτικός αισθάνεται λυπημένος και αβοήθητος, κουρασμένος, με αδυναμία συγκέντρωσης και αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Παρουσιάζει διαταραχές του ύπνου, ανορεξία, δυσφορία και έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε ευχάριστο.


Μέσα στην έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε θα μπορούσε να φέρει ευχαρίστηση περιλαμβάνεται και η αδιαφορία για σεξουαλική ζωή (έλλειψη libido-αδημονία). Η αδιαφορία αυτή βαθμιαία επιτείνεται και ακολουθείται από διαταραχές στον οργασμό και βαθμιαία διαταραχή στη λειτουργία της στύσεως: βραδέως επερχόμενη στύση, ατελής στύση, στύση που υποχωρεί γρήγορα κ.λπ.

Αυτά μπορεί να παρατηρούνται και όταν ακόμη δεν υπάρχουν αξιόλογες οργανικές διαταραχές, όπως κακή κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος και της κυκλοφορίας του αίματος, διαβήτης και άλλες ορμονικές διαταραχές (ιδίως χαμηλή παραγωγή της ανδρικής ορμόνης-τεστοστερόνης), μεγάλη ηλικία κ.ά.

Φυσικά, αν με την κατάθλιψη συνυπάρχουν και οργανικές διαταραχές, τα πράγματα με τη στύση εξελίσσονται πολύ χειρότερα.

Σε ένα καταθλιπτικό άνδρα πρέπει να εξακριβώσουμε το ποσό της παραγόμενης τεστοστερόνης, γιατί η χαμηλή παραγωγή της μπορεί να είναι και ένα από τα πολλά αίτια της κατάθλιψης.

Σύνηθες είναι επίσης η κατάθλιψη να οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία, η στυτική δε αυτή δυσλειτουργία να γίνεται αίτιο επιδείνωσης της κατάθλιψης (φαύλος κύκλος).

Η υποβοήθηση της στυτικής δυσλειτουργίας, όταν αυτή συνυπάρχει με κατάθλιψη, αποτελεί ένα δύσκολο θεραπευτικό πρόβλημα. Λογικά στις περιπτώσεις που η κατάθλιψη οδήγησε σε δυσλειτουργία της στύσης, θα έπρεπε η θεραπεία της κατάθλιψης με κατάλληλα φάρμακα να βελτιώνει και τη στύση.

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι τα, περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ιδίως φάρμακα που έχουν σχέση με τον νευρομεταβιβαστή «σεροτονίνη» που χορηγούνται στο άνω του 50% των καταθλιπτικών δρουν βλαπτικά πάνω στη στύση!


Λύσεις υπάρχουν, βέβαια, απαιτούν όμως πολύ καλή συνεργασία του ουρολόγου-ανδρολόγου και του ψυχιάτρου. Με πολλές κλινικές έρευνες έχουν εντοπισθεί μερικό αντικαταθλιπτικά φάρμακα, των οποίων η κακή επίδραση πάνω στη στύση είναι μηδαμινή.

Η χορήγηση αυτών των αντικαταθλιπτικών και μάλιστα σ’ χαμηλή, αλλά ελεγχόμενη από τον ψυχίατρο δόση είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Ένα δεύτερο βήμα είναι η σύγχρονη χορήγηση, πάλι σε σωστή δόση, των φαρμάκων τύπου Viagra (Σιλδεναφίλη, Βαρδεναφίλη ή Ταδαλαφίλη). Με αυτό το συνδυασμό μπορεί να διακοπεί ο φαύλος κύκλος κατάθλιψης-στυτικής δυσλειτουργίας-κατάθλιψης και με σύγχρονη διόρθωση ενδεχομένων οργανικών διαταραχών να επανέλθει η λειτουργία στύσης.

[Τv-Greek / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]