promotional banner

Ρύθμιση της κυκλοφορίας στον κυβερνοχώρο


Γράφει ο Ηλίας Σωτηρόπουλος
ITCR Manager

Η Επιτροπή προωθεί την έναρξη διεθνών συνομιλιών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον κυβερνοχώρο. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί από ένα κρατικό πρόγραμμα των ΗΠΑ σε ένα επικοινωνιακό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, η λειτουργία του εξακολουθεί να ρυθμίζεται από έναν μόνο οργανισμό, τον ICANN που είναι εγκατεστημένος στην Καλιφόρνια.

ICANN είναι τα αρχικά της αγγλικής ονομασίας του διαδικτυακού οργανισμού εκχώρησης ονομάτων και αριθμών, ενός φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει την εποπτεία του συστήματος κυκλοφορίας και διευθύνσεων στον κυβερνοχώρο. Ο ICANN ιδρύθηκε το 1998 και λειτουργεί βάσει σύμβασης που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Παρότι είναι ιδιωτικός οργανισμός και τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου προέρχονται από όλο τον κόσμο, λογοδοτεί στην Ουάσιγκτον.

Η Επιτροπή έχει κάνει κατ' επανάληψη έκκληση για μια πιο διεθνή εποπτεία του Διαδικτύου με το επιχείρημα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο ενός τόσο σημαντικού τμήματος της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσφατα, επανέλαβε αυτή την έκκληση υπογραμμίζοντας ότι η σύμβαση του ICANN με την αμερικανική κυβέρνηση λήγει τον Σεπτέμβριο.

Ο ICANN πλησιάζει σε μια “ιστορική καμπή”, δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Επίτροπος αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας, και διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορέσει να καταστεί πλήρως ανεξάρτητος οργανισμός, υπόλογος στην παγκόσμια κοινότητα του Διαδικτύου. Σημείο τριβής αποτελεί ο έλεγχος της χρήσης των κωδικών χώρας στις διαδικτυακές διευθύνσεις .uk, .fr και .eu.

Σε έγγραφο με τίτλο "Διακυβέρνηση του Ίντερνετ: τα επόμενα βήματα", η Επιτροπή πρότεινε επίσης να αναληφθεί η διαχείριση του ICANN από ιδιωτικούς οργανισμούς βάσει αρχών που θα συμφωνηθούν από τις κρατικές αρχές, χωρίς όμως παρεμβάσεις του δημοσίου στην καθημερινή του λειτουργία.

Αυτό θεωρείται απολύτως δικαιολογημένο δεδομένου ότι το επόμενο δισεκατομμύριο χρηστών του Διαδικτύου θα προέρχεται κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογράμμισε η Επιτροπή, κάνοντας έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνών συνομιλιών σχετικά με τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

Το θέμα έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα καθώς ο ICANN σχεδιάζει την επέκταση του αριθμού και του είδους των διευθύνσεων που εκχωρούνται στο Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά, από τα οποία τα 300 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη, ο ICANN υφίσταται πιέσεις για περισσότερους κωδικούς στις διαδικτυακές διευθύνσεις όπως .com, .org, και .net. Υπάρχει εξάλλου όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για διευθύνσεις σε γλώσσες εκτός των αγγλικών.

Όμως, ανακύπτουν και άλλα θέματα όπως η ασφάλεια. Οι δικτυακοί τόποι της Εσθονίας δέχθηκαν επίθεση από πειρατές του Διαδικτύου (χάκερς) τον Μάιο 2007 σε μια περίοδο διπλωματικής έντασης με τη Ρωσία. Ο ICANN ελπίζει να καθιερώσει ένα σύστημα που θα πιστοποιεί ότι το περιεχόμενο ενός δικτυακού τόπου προέρχεται όντως από την αναφερόμενη πηγή.

[lifeMAG]