promotional banner

Μαζέψτε αποδείξεις...


Γράφει η Μαρία Βουργάνα

Με «δέλεαρ» σημαντικό όφελος, το υπουργείο Οικονομικών από το νέο έτος βάζει τους φορολογούμενους στη μάχη της περιστολής της φοροδιαφυγής και της είσπραξης του ΦΠΑ

«Μαζέψτε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορείτε από την 1η Ιανουαρίου». Το σήμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομικών προς όλους τους φορολογούμενους, τους οποίους βάζει στο «παιχνίδι» της περιστολής της φοροδιαφυγής και της είσπραξης του ΦΠΑ, τον οποίο σήμερα «κλέβουν» από το Δημόσιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις.

Από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι ρίχνονται στο κυνήγι της συλλογής αποδείξεων για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν. Θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών, από βιβλιοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, σχολές χορού, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.

Οι μοναδικές αποδείξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ.

Συνεδρίαση
Το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κυριάρχησε στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των 28 εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να μαζεύουν όσες περισσότερες αποδείξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις θα έχουν σημαντικό φορολογικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκονται δύο σενάρια:

Η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό:

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται αλλά για να το δικαιούνται ολόκληρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζουν με τη φορολογική τους δήλωση αποδείξεις ύψους 4.000 - 5.000 ευρώ. Οσοι συγκεντρώνουν λιγότερες αποδείξεις, θα έχουν μικρότερο αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια θα πληρώνουν περισσότερο φόρο.

Μικρότερης αξίας αποδείξεις 1.000 - 2.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις συνολικού ύψους 10.500 ευρώ, όσο δηλαδή και το αφορολόγητο όριο.

Εκπτωση
Η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα από 40% που ισχύει σήμερα ενδεχομένως και στο 100%, μέτρο όμως το οποίο θα ευνοήσει κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα και όχι όσους δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα του αφορολογήτου ορίου, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να μαζέψουν αποδείξεις έως 20.000 ευρώ και να αφαιρούνται από το εισόδημα 8.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια από το υπουργείο Οικονομικών, που θα συνιστά στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναρτήσει στο Διαδίκτυο (www.opengov.gr) τις θέσεις του, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και θα καλεί τους πολίτες να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων μέσα από τα οποία θα δίνεται το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τις φορολογικές αλλαγές.

Για παράδειγμα, θα τεθεί το ερώτημα κατά πόσον να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες από το εισόδημα ή αν θα πρέπει να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο.

Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένες από τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2009. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος πιθανόν τα μερίσματα που εισπράχθηκαν το 2009 να φορολογηθούν αναδρομικά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι φόρος στο εφάπαξ

Δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης του εφάπαξ ποσού που λαμβάνουν οι υπάλληλοι κατά τη συνταξιοδότησή τους, ξεκαθαρίζει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας αποτελεί η ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου, ο υπουργός παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ «ΜΕΤΡΑΝΕ»
Από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από:

* Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές - φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές.
* Καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.
* Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.
* Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία, κολυμβητήρια, σχολές χορού.
* Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
* Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
* Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.λπ.
Σ' αυτούς θα περιληφθούν ακόμη και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ταξιτζήδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων.

[ΕΘΝΟΣ]