promotional banner

Yπέρηχος μαστού: Διάγνωση ακριβείας για γυναίκες έως 40 ετών


Το υπερηχογράφημα μαστού έχει πλήρη ακρίβεια στη διάγνωση καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες κάτω των 40 χρόνων.

Αυτό έχουν διαπιστώσει δύο αμερικανικές μελέτες, ότι το υπερηχογράφημα μαστού έχει 100% ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών που είχαν εντοπίσει διογκώσεις ή άλλες ύποπτες ενδείξεις στο μαστό.

«Ο έλεγχος, που εξετάζει μόνο την περιοχή του μαστού όπου έχει εντοπιστεί κάποια διόγκωση, θα μπορούσε να καταστεί το πρότυπο φροντίδας για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, προσφέροντας μια φθηνότερη και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική επιλογή από τη χειρουργική επέμβαση ή τη βιοψία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει η δρ. Κονστάνς Λίμαν, που παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, αν και ο καρκίνος του μαστού στις νεαρές γυναίκες είναι σπάνιος, οπωσδήποτε δεν είναι ανύπαρκτος.
Click here to find out more!

«Συχνά, στα περιστατικά καρκίνου σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, στις οποίες δεν συνιστάται ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία, γίνεται διάγνωση μετά την ψηλάφηση ενός εξογκώματος στο μαστό από την ίδια τη γυναίκα ή το γιατρό της. Μετά από αυτό, μπορεί να ακολουθήσουν πολλές φορές περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και βιοψίες.

Η χρήση του υπερηχογραφήματος μπορεί να αποτρέψει πολλές από τις περιττές αυτές διαδικασίες» εξηγεί η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υπερηχογραφήματος στη διάκριση των δυνητικά καρκινικών εξογκωμάτων και των ακίνδυνων μαζών στις νεότερης ηλικίας γυναίκες, στη μία εκ των οποίων μελετήθηκαν πάνω από 1.100 υπερηχογραφήματα γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών και στην άλλη 1.500 υπερηχογραφήματα γυναικών ηλικίας 30-39 ετών.

Και στις δύο μελέτες, το υπερηχογράφημα εντόπισε σωστά τους καρκινικούς όγκους και όλες τις καλοήθεις μεταβολές του μαστικού ιστού. «Αν και λιγότερο από το 3% των γυναικών που παρουσιάστηκαν έχοντας βρει ύποπτες διογκώσεις ή άλλες ενδείξεις στο μαστό είχαν τελικά καρκίνο, θεωρούμε ότι ο εντοπισμός αυτών των γυναικών που έχουν καρκίνο είναι πολύ σημαντικός» επισήμανε η δρ. Λήμαν.

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]