promotional banner

Ο καφές προστατεύει το συκώτι και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου


Ο καφές βοηθάει το συκώτι, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καφές και ό,τι περιέχει καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ηπατικής νόσου σε κίρρωση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρ. Νιλ Φρίντμαν διαπίστωσαν, μελετώντας 766 ασθενείς με ηπατική βλάβη που σχετιζόταν με την ηπατίτιδα C, ότι εκείνοι που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να δουν την κατάστασή τους να εξελίσσεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Φυσικά, επισημαίνεται ότι η κατανάλωση του καφέ πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ο καφές περιέχει επίσης αρκετούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, καθιστώντας πιθανή την προστασία του ήπατος από τις ουσίες που καταστρέφουν τα κύτταρα του ήπατος, όπως τα είδη του αντιδρώντος οξυγόνου.

Ευεργετικά αποτελέσματα έχει ο καφές και στην εκδήλωση καρκίνου, αφού μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου. Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο. «Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να προστατεύει ιδιαίτερα τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες» όπως αναφέρει η ερευνήτρια Έμιλι Φράιμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Η ίδια επισήμανε ότι το κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ μειώνει τον κίνδυνο κατά 12% στις υπέρβαρες και κατά 20% στις παχύσαρκες γυναίκες. Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ρώτησαν 60.634 γυναίκες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, όταν αυτές είχαν εγγραφεί στη μελέτη Swedish Mammography Cohort Study την περίοδο 1987-1990, και πάλι το 1997.