promotional banner

Οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν το βιολογικό ρολόι


Tο εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, αυτό δηλαδή που ελέγχει τους βιολογικούς μας ρυθμούς, καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες και τις εποχές του χρόνου αναφέρουν τα αποτελέσματα νεώτερης μελέτης.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια και το πανεπιστήμιο του Warwick, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να μελετήσουν τις λειτουργίες του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού μας.

Διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός του εσωτερικού ρολογιού πρέπει να είναι πολύ περίπλοκος καθώς έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται διαφορετικές συνθήκες όπως την αλλαγή του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τις αλλαγές των εποχών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν πληροφορίες για τους παράγοντες που καθορίζουν το εσωτερικό ρολόι των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διάρκεια του φωτός της ημέρας, επιηρεάζουν τους καθημερινούς ρυθμούς και χρησιμοποιούνται από τα φυτά προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της ανθοφορίας και της ωρίμανσής τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν jet lag ή εργάζονται σε βάρδιες. Επίσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλλιεργειών που θα αντέχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η μελέτη που κάναμε εξηγεί κατά κάποιο τρόπο πώς και γιατί έχουν αναπτυχθεί οι εσωτερικοί ρυθμοί του οργανισμού. Ελπίζουμε ότι τα συμπεράσματα είναι θα είναι χρήσιμα προκειμένου να δημιουργηθούν θεραπείες για τις διαταραχές ύπνου καθώς και ότι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν καλλιέργειες που θα αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολιάζει η δρ. Carol Troein από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

[Healthier World]