promotional banner

Οι Έλληνες διαιτητές δίνουν τις περισσότερες κίτρινες κάρτες στην Ευρώπη


Οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους στο "Τσάμπιονς Λιγκ" και στο "Γιουρόπα Λιγκ", εύχονται να μην τους κληρωθεί Έλληνας διαιτητής, μετά από μια νέα στατιστική έρευνα από καθηγητές βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία αποκαλύπτει ότιοι διαιτητές από την Ελλάδα δείχνουν περισσότερες κίτρινες κάρτες στους παίκτες της ομάδας που παίζει εντός έδρας, σε σχέση με τους διαιτητές οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποπτεύονταν: ότι η εθνικότητα του διαιτητή μετράει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι Πορτογάλοι διαιτητές είναι αυτοί που δείχνουν τις περισσότερες κίτρινες κάρτες στους παίκτες των ομάδων που παίζουν εκτός έδρας, ενώ επίσης είναι αυτοί που εμφανίζουν την μεγαλύτερη "ψαλίδα" ανάμεσα στις κάρτες που δείχνουν στις ομάδες που παίζουν εντός έδρας και σε όσες παίζουν εκτός έδρας, με άλλα λόγια επηρεάζονται περισσότερο από τον παράγοντα "έδρα" από τους διαιτητές οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Οι Άγγλοι διαιτητές είναι αυτοί που βγάζουν τις περισσότερες κόκκινες κάρτες, ενώ οι Βέλγοι διαιτητές είναι εκείνοι που είναι οι πιο επιεικείς, καθώς δίνουν κατά μέσο όρο μόλις μια κόκκινη κάρτα ανά 62 αγώνες για τις ομάδες που παίζουν εντός έδρας και μια ανά 15 αγώνες σε όσες ομάδες αγωνίζονται εκτός έδρας.

Η έρευνα -η πρώτη που συσχετίζει τις αποφάσεις των διαιτητών με την εθνικότητά τους- έγινε από τους καθηγητές Οικονομικών Πίτερ Ντόσον του πανεπιστημίου του Μπαθ και Στέφεν Ντόμπσον του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Τρεντ, και πρόκειται να δημοσιευτεί στο "Journal of Economic Psychology".

Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι με κόκκινες κάρτες "φιλοδωρούνται" συχνότερα οι ομάδες που παίζουν εκτός έδρας σε σχέση με όσες παίζουν στην έδρα τους και η συχνότητα αυτή είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη, όταν τον αγώνα διευθύνουν διαιτητές από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σκοτία, τη Σλοβακία και την Ελβετία.

[πηγή]