promotional banner

Οι νευρωτικοί άνθρωποι κινδυνεύουν από άσθμα


Οι νευρωτικοί άνθρωποι-αυτοί που έχουν την τάση να ανησυχούν πολύ και να εμφανίζουν συναισθηματικές διακυμάνσεις-φαίνεται πως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όσοι υποφέρουν από τις συνέπειες ενός διαζυγίου ή τη διακοπή μιας σημαντικής σχέσης βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες μεταβάλλει τα επίπεδα ορμονών και μπορεί να οδηγήσει στη φλεγμονή των αεραγωγών καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο νευρωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα. Αν είναι έτσι η κατάσταση, το να βοηθήσει κάποιος τους νευρωτικούς να ηρεμήσουν ή να γίνουν πιο ψύχραιμοι, θεωρητικά θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για άσθμα που αντιμετωπίζουν.

Ο Dr. Adrian Loerbroks, από το Πανεπιστήμιο της Χαιλδεβέργης, και οι συνεργάτες του εξέτασαν ενδεχόμενους συσχετισμούς μεταξύ νευρωτισμού, στρεσογόνων γεγονότων και άσθματος εστιάζοντας σε 5.114 άντρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών.

Από την αρχή της έρευνας οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ άσθματος και νευρωτισμού στους άντρες και μεταξύ άσθματος και ανεργίας και στα δυο φύλα. Στις γυναίκες η διακοπή μιας σημαντικής σχέσης φάνηκε να συνδέεται με την εμφάνισης άσθματος.

Από τους 4.520 ανθρώπους που ανέφεραν πως δεν έπασχαν από άσθμα στην αρχή της έρευνας 63 (ποσοστό 2%) εμφάνισαν άσθμα σε διάστημα 8 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άνθρωποι με υψηλό επίπεδο νευρωτισμού είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με τους λιγότερο νευρωτικούς, ενώ η διακοπή μιας σχέσης ζωής αύξανε παραπάνω από δυο φορές τον κίνδυνο.

Η σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων νευρωτισμού και ανάπτυξης άσθματος αφορούσε και τα δυο φύλα, ενώ η διακοπή μιας σημαντικής σχέσης αύξανε τον κίνδυνο άσθματος μόνο στις γυναίκες.

Η ανεργία και ο θάνατος στενού προσώπου δεν εμφάνιζαν σημαντική σχέση με την εμφάνιση άσθματος, σημειώνουν οι ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Allergy’.

[Allergy - iatronet]