promotional banner

Φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα


Πειραματικό φάρμακο νέας κατηγορίας, σχεδιασμένο να συμπληρώνει τις σημερινές θεραπείες, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Το νέο μόριο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αντιστοιχεί στο 70 με 80 τοις εκατό των περιστατικών.
Οι όγκοι αυτού του είδους φέρουν μεταλλάξεις που κρατούν μονίμως ενεργοποιημένο τον υποδοχέα EGRF (υποδοχέας επιδερμικού αναπτυξιακού παράγοντα) των κυττάρων.
Τα φάρμακα πρώτης γραμμής για αυτές τις περιπτώσεις είναι το Iressa (γεφιτινίµπη) και το Tarceva (ερλοτινίμπη), τα οποία καταστέλλουν τη δράση του υποδοχέα.

Όμως σε πολλές περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζουν δευτερογενείς μεταλλάξεις που εμποδίζουν τη δράση των φαρμάκων.

Η νέα ουσία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, εκτιμούν οι ερευνητές του γνωστού Ινστιτούτου Καρκίνου «Ντέινα Φάρμπερ» στη Βοστόνη, οι οποίοι τη δοκίμασαν σε ποντίκια στα οποία είχαν εισαχθεί επίτηδες μεταλλάξεις.

Θα χρειαστούν πάντως περαιτέρω μελέτες πριν τα πειράματα επαναληφθούν σε ανθρώπους, διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάικλ Εκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Είμαι ωστόσο αισιόδοξος», προσθέτει, «ότι η προσέγγισή μας είναι σωστή και θα οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία για τους χιλιάδες ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο που εμφανίζουν αντίσταση στο Iressa και το Tarceva κάθε χρόνο».