promotional banner

Ανάσα στο ασφαλιστικό από 150.000 μετανάστες


Γράφει η Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Εκατόν πενήντα χιλιάδες μετανάστες εντάσσονται από το Φεβρουάριο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, δίδοντας ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η ρύθμιση για την ένταξη των μεταναστών θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση, ενώ η ασφάλιση σ΄ ένα ταμείο θα ανοίγει και το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους και τη χορήγηση πράσινης κάρτας.

H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι η ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του συστήματος στο δρόμο για τη εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Οι χρηματορροές συνηγορούν καταρχήν στο συμπέρασμα ότι η μετανάστευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανατροπής των δύσκολων δημογραφικών προοπτικών της χώρας, καθώς η είσοδος των μεταναστών συνεπάγεται την τόνωση των φορέων με σημαντικό αριθμό νέων εργαζομένων, που για μεγάλο διάστημα θα αποδίδουν εισφορές χωρίς να αξιώνουν κάποια παροχή.

Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι η ένταξη των μεταναστών στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να θεωρηθεί θετική όχι επειδή σε αντιστοιχία με το δημογραφικό παράγοντα είναι δυνατόν να
ανατρέψει, παράλληλα, και το σημερινό πρόβλημα των χαμηλότερων εισφορών σε σχέση με τις υποσχόμενες παροχές. Η επίδρασή της μπορεί να θεωρηθεί θετική διότι οι μετανάστες και οι μετανάστριες έχουν ενταχθεί πρόσφατα στην κοινωνική ασφάλιση, υπάγονται συνεπώς στο νέο και λιγότερο ευνοϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς, και θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσουν να θεμελιώσουν παροχές. Δηλαδή τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, οι μετανάστες και οι μετανάστριες θα «τροφοδοτούν» με τις εισφορές τους τα ταμεία χωρίς να «αξιώνουν» αντίστοιχο επίπεδο παροχών. Σημαντικό διάστημα για τη διαμόρφωση θετικών αλλαγών, εάν παρθούν σήμερα
κατάλληλα μέτρα για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Click here to find out more!

Επιπλέον είναι δυνατόν σημαντικός αριθμός αυτών να επαναπατριστεί πριν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Έχοντας δηλαδή εισφέρει επί μακρόν στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει, αντίστοιχα, κάποιο σημαντικό
ποσό παροχής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεγάλος αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι μένει στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του (το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στους μετανάστες από τη Βουλγαρία, που είναι και η πιο κοντινή χώρα).

Μάλιστα οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το επίδομα -για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια- μπορεί να φτάνει τα 230 ευρώ το μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν μετανάστες που, έχοντας πληρώσει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρα μας, παίρνουν κύρια σύνταξη και ΕΚΑΣ 716 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δικηγόροι που… αναλαμβάνουν ανάλογες υποθέσεις, ζητώντας 120 ευρώ για να αρχίσει να «τρέχει» η διαδικασία.

Συνολικά εκτιμάται πως 7.000 έως 10.000 μετανάστες έχουν κατοχυρώσει σύνταξη στη χώρα μας με πολύ λίγα χρόνια δουλειάς (χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον τόπο κατοικίας τους).

Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται πως κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μετανάστες που καταφέρνουν να πάρουν σύνταξη χωρίς να έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα υπάγονται στις διατάξεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και εφόσον το ατομικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 4.620 ευρώ, σε ηλικία 65 ετών παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ (δηλαδή 330 ευρώ).

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]