promotional banner

Γιατί έκλεψαν τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου;


Εμβρόντητος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου και ο λαός παρακολουθούν την πρωτοφανή ενέργεια κλοπής της σορού του αείμνηστου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του και την τέλεση μνημοσύνου στον τάφο του.


Η ηγεσία του πολιτικού κόσμου με δηλώσεις έκανε έκκληση για διατήρηση της ενότητας και της ομοψυχίας, καθώς εκφράστηκαν υποψίες ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι δυνατόν να συνδέεται με γενικότερους πολιτικούς στόχους αποσταθεροποίησης στην Κύπρο.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από πληροφορίες ότι κάποια ευρήματα της αστυνομικής έρευνας οδηγούν σε μια περιθωριακή οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρίνονται τρεις Ελλαδίτες οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης που υπηρετούν στην Κύπρο. Οι έρευνες της Αστυνομίας γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κ. Χριστόφιας μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. χαρακτήρισε την πράξη προβοκάτσια που πλήττει την ενότητα του λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, μια απαράδεκτη, καταδικαστέα και ιερόσυλη πράξη που πλήττει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του κυπριακού λαού. «Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος μπροστά σε αυτήν την προβοκάτσια» τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να εξαντλήσει όλα τα μέσα για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το περιστατικό, που προκάλεσε σοκ σε όλο το νησί, αντιλήφθηκε πρώην μέλος της φρουράς του προέδρου που πήγαινε κάθε πρωί στις 8 για να ανάψει το καντήλι στον τάφο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι δράστες ήταν περισσότεροι από δύο και, εκμεταλλευόμενοι τη βροχή, έδρασαν από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα. Μετακίνησαν την ταφόπλακα, έβγαλαν έξω το φέρετρο, το άνοιξαν και πήραν τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στο κοιμητήριο- που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του τέως προέδρου- έσπευσαν, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, η σύζυγός του Φωτεινή και η οικογένειά του, η ηγεσία της Αστυνομίας, καθώς και πολύς κόσμος. Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία και άνδρες της Μονάδας Άμεσης Δράσης ανέλαβαν τη φρούρηση.

Η οικογένεια του αείμνηστου προέδρου σε γραπτή δήλωση εξέφρασε «τον βαθύ συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα της ιεροσυλίας και της βεβήλωσης του τάφου και της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου». Στη δήλωση σημειώνεται επίσης ότι «η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης που προκαλεί, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλιπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπου κι αν βρίσκεται τώρα η σορός, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης». Πολιτική χροιά έδωσε στην εγκληματική ενέργεια και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δήλωσή του είπε ότι «κάποιοι επιχείρησαν να εξαφανίσουν το σύμβολο της αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά η πολιτική της αντίστασης απέναντι σε απαράδεκτα σχέδια παραμένει ζωντανή και παρούσα». Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι πρόκειται για «απεχθές και τρομερό έγκλημα», ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε από όλους ψυχραιμία. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μίλησε για «μακάβρια και καταδικαστέα πράξη διεστραμμένων μυαλών» και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, για «κακουργηματική πράξη, που προκαλεί αποτροπιασμό, απέχθεια και προσβάλλει τον πολιτισμό του κυπριακού λαού».