promotional banner

Περί πανεπιστημιακού ασύλου


Πάλι στο στόχαστρο μπαίνει το πανεπιστημιακό άσυλο με αφορμή περιστατικά βίας κατά καθηγητών. Η Ν.Δ. ζήτησε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (που η ίδια είχε ψηφίσει το 2007), ο ΛΑΟΣ απαίτησε την πλήρη κατάργησή του, αλλά η κυβέρνηση, πιο ψύχραιμη, επιμένει ότι απλώς θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Πολλοί πανεπιστημιακοί μάς μίλησαν για «παραλογισμό του ασύλου», καθώς ο νόμος αν και επέτρεπε εξ αρχής την είσοδο της αστυνομίας χωρίς άδεια, όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα, ουδέποτε εντούτοις εφαρμόστηκε. Αιτία η ευθυνοφοβία αστυνομικών, εισαγγελέων και πρυτάνεων.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, ρωτήσαμε τον ποινικολόγο Ν. Παρασκευόπουλο, που προτείνει μια ρηξικέλευθη και απλή λύση: την κατάργηση της επιτροπής ασύλου και την πλήρη απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας στα πανεπιστήμια για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο από μία άποψη είναι πρωτοπόρο», επισημαίνει ο Ν. Παρασκευόπουλος. «Αντιμετώπισε πρώιμα τα προβλήματα διακίνησης ιδεών στους χώρους του, τα οποία σήμερα γίνονται αισθητά στη Γερμανία, τη Γαλλία, στην Καλιφόρνια και αλλού. Ο αγώνας για την προάσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στον πανεπιστημιακό χώρο δείχνει διμέτωπος, αφού οφείλει να αντιμετωπίζει τόσο την ατομική βία αδίστακτων δραστών (περιπτώσεις τραυματισμού καθηγητών, πρυτάνεως, βίαιου εγκλεισμού σε χώρους κ.λπ.) όσο και επιλεκτικές αστυνομικές επεμβάσεις. Στην πραγματικότητα το επικίνδυνο μέτωπο είναι ένα, το συγκροτούν όσοι έμπρακτα επιβουλεύονται το ελεύθερο πανεπιστήμιο».

σδ* Ποια είναι ακριβώς η λύση που εσείς προτείνετε;


- Ο προηγούμενος νόμος (1268/1982) για το άσυλο ήταν σαφής, ενώ ο νέος ποινικοποιεί μια ποικιλία συμπεριφορών, με αοριστία που προσκρούει στο άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος. Κατά τα λοιπά, ο θεσμός του ασύλου παραμένει πολύτιμος και αυτό που πρέπει να αντιμετωπιοστεί είναι οι καταχρήσεις του. Επαναλαμβάνω όσα έχω ξαναγράψει στην «Ε»: Πρώτο, αν τελούνται κακουργήματα η αστυνομία επεμβαίνει στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς άδεια. Το ορίζει ο νόμος και συναινεί ολοφάνερα η κοινωνική πλειονότητα. Δεύτερο, αν πρόκειται για πλημμελήματα η αστυνομία θα έπρεπε να μην επεμβαίνει καθόλου: κατά τη γνώμη μου, τις ελαφρές αξιόποινες πράξεις θα ήταν προτιμότερο να τις αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο με δικές του υπηρεσίες φύλαξης. Τρίτο, κατά συνέπεια, οποιαδήποτε επιτροπή ή διαδικασία άδειας πρέπει να καταργηθεί ως περιττή (κακουργήματα) ή ανώφελη (πλημμελήματα).

[Email]