promotional banner

Στο στόχαστρο μισθοί και συντάξεις


Την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων με τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα και σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο σκληρός αντιλαϊκός προϋπολογισμός είναι «μόνο το πρώτο βήμα» της κυβέρνησης και «θα ακολουθήσει η κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Τους συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες της σφοδρής επέλασης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος μάλιστα εντελώς υποκριτικά επιχείρησε να βαφτίσει το «κρέας - ψάρι» ισχυριζόμενος ότι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης «δε μειώνεται το εισόδημα» των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μια δικαιότερη στροφή στο φορολογικό σύστημα» την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυριζόμενος μάλιστα προκλητικά ότι μια τέτοια κίνηση «δε συνεπάγεται και δε σημαίνει περικοπή μισθών (...) υπάρχει ένα θέμα, του να γίνει πιο δίκαια η κατανομή των βαρών»! Είναι συνέχισε «πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Αυτό είναι ως αποτέλεσμα. Δεν είναι μείωση του μισθού».

Την ίδια στιγμή, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» αν «εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες», ο Γ. Πεταλωτής τόνισε «στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθούν πολλά ζητήματα», αποφεύγοντας φυσικά να απορρίψει το συγκεκριμένο σενάριο. Εξάλλου, ο ίδιος με έμφαση σημείωσε ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι η δεύτερη φάση της αξιοπιστίας» της χώρας απέναντι στην ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για παραπέρα περικοπές στους μισθούς και νέο μπαράζ φόρων έρχονται σύντομα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχτηκε παράλληλα υπέρ της προώθησης του μέτρου της «συλλογής αποδείξεων» ακόμα και από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει ακόμα και το «αφορολόγητο όριο» με την προσκόμιση αποδείξεων, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, συνεχίζοντας το «διάλογο» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις «αγορές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της οικονομίας που ανακοίνωσε ο οίκος «Moody's», ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει μια «σχετική υποβάθμιση, που είναι πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις», τονίζοντας συγχρόνως ότι φαίνεται πως οι αγορές «κρίνουν σε θετική κατεύθυνση την πορεία και τα μέτρα της κυβέρνησης. Και αναμένουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών»!

[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ]