promotional banner

Γιατί κλέβουν τα οστά διάσημων νεκρών;


Το φρικιαστικό φαινόμενο της τυμβωρυχίας είναι ευρύτατα εξαπλωμένο σε όλον τον πλανήτη άλλοτε για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, άλλοτε ως αντίποινα και άλλοτε με γνώμονα το οικονομικός όφελος… Και ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που η σορός του γίνεται στόχος ιερόσυλων, οι οποίοι συχνά προτιμούν «επώνυμους» νεκρούς!

Η μακάβρια είδηση για τη σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και η αρπαγή της σορού του έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκλόνισε ακόμη και απλούς ανθρώπους στα πέρατα της Γης, οι οποίοι μπορεί και να μη γνώριζαν καν πού πέφτει η Κύπρος! Ωστόσο, όσο αποκρουστική κι αν φαίνεται η κλοπή ενός νεκρού μέσα από το τελευταίο αναπαυτήριό του, δεν είναι ασυνήθιστη!

Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη κλοπή νεκρού ήταν η αρπαγή της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον πιστό του στρατηγό Πτολεμαίο, ο οποίος ξεγέλασε τους υπόλοιπους επιγόνους που πίστευαν ότι θα τη μετέφερε στην Πέλλα… Ο Πτολεμαίος μετέφερε στην Αλεξάνδρεια τη σορό του στρατηλάτη και ήταν σε κοινή θέα, ώσπου πολλά χρόνια αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος έκλεισε τον τύμβο για το κοινό. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη και της σορού αλλά και του τάφου!

Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, μία άλλη παρόμοια υπόθεση συγκλόνισε, αυτή τη φορά την κοινότητα των ιθαγενών στις ΗΠΑ. Ο θρύλος λέει ότι το 1918 μια μυστική ομάδα με την επωνυμία «Κοινότητα Κρανίου και Οστών», που είχαν ιδρύσει φοιτητές του Πανεπιστημίου του Yale, έκανε έφοδο στο κοιμητήριο αιχμαλώτων πολέμου της Οκλαχόμα, όπου είχε ταφεί το 1909 ο Τζερόνιμο, ηγέτης των Απάτσι, έκλεψε τα απομεινάρια του και τα μετέφερε στη λέσχη της στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ! Και μπορεί μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο να αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, ωστόσο οι εναπομείνναντες Απάτσι επιμένουν!

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα επιδιώκει να εμποδίσει τη διεξαγωγή μιας δίκης που προετοιμάζουν για τον Φεβρουάριο του 2010 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ! Θέμα της, φυσικά, η αναγνώριση της καταστροφής που υπέστησαν, αλλά κυρίως η επιστροφή του κρανίου και των οστών του μεγάλου αρχηγού τους Τζερόνιμο, που όπως υποστηρίζουν κλάπηκαν το 1918!


Εφιαλτικό κύκλωμα

Η κλοπή της σορού του διάσημου Αγγλοαμερικανού δημοσιογράφου και anchorman Αλιστερ Κουκ, παρουσιαστή της μακροβιότερης τηλεοπτικής εκπομπής «Masterpiece Theater» στο PBS, έγινε αιτία να αποκαλυφθεί ένα εφιαλτικό κύκλωμα ασυνείδητων τυμβωρύχων που έκλεβαν οστά νεκρών και τα πωλούσαν για μεταμοσχεύσεις! Ο Κουκ πέθανε τον Μάρτιο του 2004 σε ηλικία ενενήντα πέντε χρόνων και η οικογένειά του σκόρπισε στο Σέντραλ Παρκ τις στάχτες της σορού του που αποτεφρώθηκε.

Ομως, στις 22 Δεκεμβρίου 2005 η νεοϋορκέζικη εφημερίδα «Daily News» αποκάλυψε ότι τα οστά του είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά πριν φτάσει στο κρεματόριο! Πίσω από την απίστευτη αυτή υπόθεση κρυβόταν μια σπείρα υπαλλήλων εταιρείας αποκατάστασης ιστού με την επωνυμία Biomedical Tissue Services, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίοι είχαν πουλήσει τα οστά ως μοσχεύματα! Ομως, ο Κουκ έπασχε από καρκίνο των οστών και τα «μοσχεύματα» αποδείχθηκαν άχρηστα!

Οπως αποδείχθηκε, η «εταιρεία» προμήθευε μοσχεύματα για πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους! Ως εγκέφαλος συνελήφθη ο οδοντίατρος Μάικλ Μαστρομαρίνο, ο οποίος ομολόγησε ότι ο ίδιος είχε αφαιρέσει οστά από είκοσι πέντε νεκρούς, τα οποία πωλούσε προς 7.000 δολάρια το ένα, και στη θέση τους τοποθετούσε… σωλήνες για να μην αντιληφθούν οι οικείοι τους την κλοπή!

Ο Μαστρομαρίνο καταδικάστηκε πέρυσι σε πρόστιμο 4,68 εκατομμυρίων δολαρίων και κάθειρξη πενήντα τεσσάρων ετών! Ως άμεσοι συνεργοί του συνελήφθησαν ο νοσοκόμος Λι Κρουκέτα και άλλα δύο άτομα, για τα οποία εκκρεμεί η απόφαση για τις ποινές τους. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς όλο και αποκαλύπτεται η συμμετοχή χειρουργών, νοσοκόμων και υπαλλήλων γραφείων τελετών, ενώ στην Αγγλία διατάχθηκε έρευνα σε είκοσι πέντε νοσοκομεία που εισάγουν ανθρώπινους ιστούς από τις ΗΠΑ και ο αριθμός των νεκρών που υπέστησαν αυτού του είδους την τυμβωρυχία διαρκώς διογκώνεται.


Η μετά θάνατον περιπέτεια του Σαρλό

Θύμα τυμβωρύχων αλλά με σκοπό το οικονομικό όφελος είχε πέσει και η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν! Ο αγαπημένος Σαρλό πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1977 ενώ κοιμόταν στο σπίτι του, στο Vevey της Ελβετίας. Κηδεύτηκε στο κοιμητήριο της περιοχής, αλλά την 1η Μαρτίου του 1978 η σορός του κλάπηκε από αγνώστους! Οι δράστες επικοινώνησαν με τη σύζυγό του Ούνα και ζήτησαν αρχικά 600.000 και μετά 400.000 δολάρια για να την επιστρέψουν… Ομως, εκείνη αρνήθηκε να πληρώσει υποστηρίζοντας πως «ο Τσάρλι θα το θεωρούσε γελοίο» και ειδοποίησε την τοπική αστυνομία. Οι αστυνομικοί στις 17 Μαΐου του 1978 κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες. Ηταν δύο άνεργοι μηχανικοί αυτοκινήτων, ο 24χρονος Πολωνός Ρόμαν Βάρντας και ο 38χρονος Βούλγαρος Γκάντσο Γκάνεφ, οι οποίοι υπέδειξαν μια φυτεία καλαμποκιού όπου είχαν θάψει το φέρετρο του διάσημου ηθοποιού λίγο έξω από τη Λωζάννη! Ο Πολωνός καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια καταναγκαστικά έργα και ο Βούλγαρος γλίτωσε με 18μηνη φυλάκιση.


Ο μεγιστάνας και τα παζάρια!

Μια περίπτωση που θυμίζει έντονα αυτήν του Κύπριου Προέδρου εξιχνιάστηκε πριν από λίγες ημέρες… Αφορά την κλοπή της σορού του Γερμανού μεγιστάνα Φρίντριχ Καρλ Φλικ, ενός από τους εκατό πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που πέθανε στα εβδομήντα εννέα του χρόνια το 2006 στην Αυστρία.

Στις 20 Νοεμβρίου 2008 η οικογένειά του ανακάλυψε ότι κάποιοι είχαν συλήσει το οικογενειακό μαυσωλείο του στο κοιμητήριο Woertherse και είχαν κλέψει το φέρετρο και τη σορό που περιείχε! Αρχικά, οι τοπικές αρχές φοβήθηκαν ότι τα κίνητρα ήταν πολιτικά, μιας και ο Φλικ ήταν γόνος οικογένειας υποστηρικτών των ναζί. Ομως, σύντομα οι δράστες ζήτησαν λύτρα ύψους 3,5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας…

Η τρίτη σύζυγος του μεγιστάνα Ινγκριντ, η οποία είχε κληρονομήσει σχεδόν 4 δισ. λίρες (!), έκανε… παζάρια και οι δράστες «έπεσαν» στα 100.000 χιλιάδες ευρώ! Ταυτόχρονα όμως, ειδοποίησε την αστυνομία και μια… στρατιά ιδιωτικών ντετέκτιβ από την Ουκρανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία! Αυτοί ανακάλυψαν πριν από έναν μήνα το φέρετρο με τη σορό του Φλικ κρυμμένο κάπου στη Βουδαπέστη. Στις 2 Δεκεμβρίου, η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε τον 41χρονο δικηγόρο Μπαρνάμπας Σ. ως εγκέφαλο της υπόθεσης και έναν ακόμη Ούγγρο που μετέφερε το φέρετρο μέσα στο φορτηγό του, ενώ αναζητεί και τρεις Ρουμάνους που συμμετείχαν στην κλοπή.

[πηγή]