promotional banner

Καλύτερη ζωή στο βιοκλιματικό μας σπίτι


Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

«Η διαβίωση στο παλιό διαμέρισμα ήταν δύσκολη για εμένα και την οικογένειά μου. Χτίσαμε το δικό μας βιοκλιματικό σπίτι κι εκτός από καλύτερο επίπεδο ζωής εξασφαλίσαμε 60% ενέργεια ετησίως για θέρμανση, δροσιά και φωτισμό».

Ιδιοκτήτης μίας από τις ελάχιστες- δεν ξεπερνούν τις 200- βιοκλιματικές κατοικίες στη χώρα μας, ο κ. Αλέξανδρος Καντζόγλου, γυμναστής από την Οινούσσα Σερρών, περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα πλεονεκτήματα της οικολογικής δόμησης τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη του. «Αρκεί να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και τον άνεμο, ώστε με απλές κατασκευές και παρεμβάσεις στα νέα κτίρια να απαλλαχθούμε από τα έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι. Αυτή την εποχή χωρίς να καίω πετρέλαιο έχω μόνιμα στο σπίτι μου θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου. Στη βαρυχειμωνιά θα αναγκαστώ να κάψω στο ενεργειακό τζάκι ξυλεία αξίας 1.000 ευρώ, τα οποία θα είναι τα μοναδικά έξοδα θέρμανσης για ένα σπίτι 300 τετραγωνικών μέτρων. Και όλα αυτά με παρεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου μόλις κατά 5 ή 10%», εξηγεί ο ιδιοκτήτης κ. Καντζόγλου.

Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού σπιτιού είναι πιο εύκολος σε μια ημιαστική περιοχή με ανοιχτό χώρο. Ωστόσο, όπως εξηγούν εξειδικευμένοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, μετατροπές προς το οικολογικότερο μπορούν να γίνουν ακόμη και σε παλιά διαμερίσματα πυκνοκατοικημένων περιοχών των μεγαλουπόλεων.

Ολιστική αρχιτεκτονική. Έτσι, οι μέχρι πρότινος «γραφικοί» ιδιοκτήτες οικολογικών σπιτιών, εκείνοι που υπολογίζουν από πού βγαίνει ο ήλιος και επιλέγουν φυσικά δομικά υλικά, ολοένα και πληθαίνουν. Η ίδια τάση της οικολογικής δόμησης επηρεάζει μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εφαρμόζουν τη λεγόμενη ολιστική αρχιτεκτονική.

«Αντιμετωπίζουμε την αρχιτεκτονική ως όλον σύμφωνα με την αριστοτελική φιλοσοφία, επομένως δεν υπάρχει "ολίγον βιοκλιματικό" κτίριο. Δεν γίνεται δηλαδή να εξοικονομεί ενέργεια και συγχρόνως να έχει κατασκευαστεί με καρκινογόνα υλικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Τσίπηρας, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (ΣΟΛΑΡ).

[ΤΑ ΝΕΑ]