Ο ακάματος «μηχανικός» της μακροζωίας
Εναν μηχανισμό «επιδιόρθωσης» των κυττάρων ο οποίος αποτελεί ασπίδα ενάντια στα «κακά» της γήρανσης ανακάλυψαν ειδικοί του Κολεγίου Ιατρικής Αλβέρτος Αϊνστάιν και του Πανεπιστημίου Γεσίβα.
Η μελέτη των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», αφορά τα τελομερή, τα άκρα των χρωμοσωμάτων τα οποία είναι πλέον γνωστό ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης (η ανακάλυψή τους μάλιστα οδήγησε στο εφετινό Νομπέλ Ιατρικής).
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα τα οποία βασίστηκαν σε παρακολούθηση εβραίων Ασκενάζι- πρόκειται για έναν «σφιχτό» πληθυσμό που προσφέρεται για γενετικές μελέτες-, όσοι εξ αυτών ζούσαν περισσότερο είχαν κληρονομήσει μια υπερδραστήρια έκδοση του ενζύμου τελομεράση που «αναδομεί» τα τελομερή.
Με απλά λόγια, όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που γίνονται αιωνόβιοι φαίνεται ότι διαθέτουν έναν «μηχανικό» που επιδιορθώνει τις φθορές του οργανισμού 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς ανθρώπους των οποίων ο «μηχανικός» παίρνει τα... ρεπό του και κάποια στιγμή βγαίνει στη σύνταξη!
Τα καινούργια ενδιαφέροντα ευρήματα ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια στη γήρανση, βοηθώντας έτσι και όσους- οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα- δεν έχουν κληρονομήσει την πολύ... εργατική εκδοχή της τελομεράσης.