promotional banner

Επανέρχεται το μέτρο των αποδείξεων


Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει από το 2010 το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους πολίτες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς να διευκρινίζεται επισήμως αν θα συνδεθεί με το αφορολόγητο όριο.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα την Τρίτη, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν ακόμα αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη, αναμένεται να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.