promotional banner

Το άγριο κάλλος της ελληνικής φύσης


Γράφει η Χριστίνα Σανούδου

Πολύχρωμα, ντελικάτα και αρωματικά, τα αγριολούλουδα ομορφαίνουν ακόμα και τα πιο αφιλόξενα τοπία, ζητώντας σε αντάλλαγμα μόνο λίγο χώμα, το νερό της βροχής και το δικαίωμα να ανθίζουν ανενόχλητα.

Φόρο τιμής στο κάλλος της ελληνικής φύσης αποτίει η έκδοση «Ελληνικά αγριολούλουδα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» και παρουσιάστηκε χθες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Στις σελίδες του πολυτελούς τόμου, οι πληροφορίες σχετικά με την ονομασία, την εξάπλωση, το ενδιαίτημα και το χρόνο άνθισης κάθε άνθους συνοδεύονται από έγχρωμες αναπαραστάσεις 130 λουλουδιών, ζωγραφισμένες εκ του φυσικού από την πρόεδρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Νίκη Γουλανδρή, η οποία παραμένει δέσμια της εύθραυστης γοητείας τους εδώ και δεκαετίες. Συγγραφείς των κειμένων είναι οι ερευνητές της ελληνικής χλωρίδας Arne Strid και Kit Tan, καθηγητές Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ενώ τον πρόλογο υπογράφει ο διαπρεπής Αμερικανός βοτανικός και πρόεδρος του Missouri Botanical Garden, Peter Raven.
Click here to find out more!

Ορισμένες από τις εικόνες του βιβλίου περιέχονταν στην πρώτη ομώνυμη έκδοση, που κυκλοφόρησε το 1968, όμως οι περισσότερες προέρχονται από νέους πίνακες της Νίκης Γουλανδρή. «Μυρίζω ακόμα τη φρεσκάδα και το άρωμα που ζούσα όταν τα ζωγράφιζα. Ελπίζω ότι ο αναγνώστης θα έχει τη χαρά να τα αναζητήσει στους δικούς τους χώρους, όπου ζουν ελεύθερα για χιλιάδες χρόνια», σημειώνει η ίδια στο εισαγωγικό κείμενο του έργου. Μία από της πλουσιότερες της Ευρώπης, η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 φυτρώνουν αποκλειστικά στη χώρα μας. Σημαντικός αριθμός άγνωστων μέχρι τώρα ενδημικών φυτών ανακαλύφθηκε μόλις τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι πολλά ακόμα είδη θα εντοπιστούν στο μέλλον, καθώς ερευνώνται όλο και πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, τα αγριολούλουδα της χώρας μας απειλούνται τόσο από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και από την κλιματική αλλαγή.

Τα περισσότερα από τα απεικονιζόμενα άνθη συλλέχθηκαν από τον ερασιτέχνη βοτανικό Κωνσταντίνο Γουλίμη, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από υλικό της Έλλης Σταματιάδου, κύριας συλλέκτριας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η έκδοση κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]