promotional banner

Το κυνήγι των αρχαίων δέντρων


Γράφει η Στέλλα Καραμπακάκη

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Αμερική συμμετέχει σε μια έρευνα με στόχο να εντοπιστούν άγνωστα αρχαία δέντρα στη γη του.

Οι ειδικοί ελπίζουν να βρούνε περίπου 40,000 τέτοια δέντρα κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που πρόκειται να διαρκέσει η σχετική έρευνα. Θεωρείται πολύ σημαντικό να μην πεθάνουν τα αρχαία δέντρα, καθώς αποτελούν ένα είδος….ημερολογίου για το φυσικό περιβάλλον. Η έρευνα αυτή θα επιτρέψει στους μελετητές όχι μόνο να συλλέξουν επιπλέον στοιχεία για τα δέντρα, αλλά και να τα σημειώσουν σε σχετικό χάρτη.

Εθελοντές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ερευνηθούν μεγάλα κομμάτια δασικής γης αλλά και 135 πάρκα.

Αρκετά «διάσημα» αρχαία δέντρα θα συμπεριλαμβάνονται στα σχετικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα η μηλιά που λένε ότι ενέπνευσε το Νεύτωνα και διατύπωσε το νόμο της βαρύτητας το 1655.

Πολλοί άνθρωποι, και κυρίως οι υπάλληλοι που εργάζονται στα κτήματα, είναι πιθανόν να γνωρίζουν που βρίσκονται τέτοιου είδους δέντρα, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας τους.

Η Βρετανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αρχαίων δέντρων στην Ευρώπη, τα οποία που αποτελούν απομεινάρια από τα πρωτόγονα δάση. Τα αρχαία δέντρα συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και η βιοποικιλότητα που συνδέεται μαζί τους είναι αδύνατο να βρεθεί οπουδήποτε αλλού. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 250 χρόνια μέχρι ένα δέντρο να μπορέσει να φιλοξενήσει ορισμένα είδη λειχήνας.

Όταν εντοπιστούν τα δέντρα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ώστε να προστατευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Εκτός από την προστασία αυτών των δέντρων οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να μη χαθούν και οι οργανισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτά.

Εκτός από τα αρχαία δέντρα θα καταγραφούν και όσα θεωρείται ότι έχουν πολιτιστική αξία.

Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εθελοντές που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της καταγραφής, είναι ότι δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να δείχνουν ότι ένα δέντρο είναι αρχαίο. Το βασικό στοιχείο για να εντοπιστούν όσα θα μπούνε στη σχετική λίστα είναι κάποια δέντρα να φαίνονται εξαιρετικά παλιά σε σχέση με τα υπόλοιπα του ίδιου είδους. Ο υπολογισμός της ηλικίας του δέντρου πάντως με βάση την εμφάνιση του, δεν είναι ούτε αυτός εύκολος καθώς παράγοντες όπως η τοποθεσία, το χώμα, το φως, επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση.

Φαίνεται πάντως ότι σε διάφορες χώρες έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τα δέντρα και τη σημασία τους για τα οικοσυστήματα.

[Blue Planet]