promotional banner

Νέστος: Κόντρα οικολόγων και νομαρχίας Ξάνθης


Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και της νομαρχίας Ξάνθης αφορά το σχέδιο άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Ειδικότερα, αφορά τα νερά του ποταμού Νέστου και τη διοχέτευση ποσότητας 200 εκατομμυρίων κυβικών στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Οι οικολογικές οργανώσεις μιλούν για μια άλλου τύπου εκτροπή, κατ’ αναλογία αυτής που σχεδιάζεται για τον Αχελώο.

Η νομαρχία Ξάνθης μιλά για περιβαλλοντικό έργο ύψιστης σημασίας, που θα σώσει μια έκταση 300.000 στρεμμάτων από την υφαλμύρωση και μελλοντικά την ερημοποίηση.

Στο μεταξύ από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, έχουν προστεθεί τουλάχιστον 5.000 στρέμματα υφάλμυρων εδαφών, τα οποία ουσιαστικά έχουν αχρηστευτεί.

Η τύχη του έργου θα κριθεί στις 14 Ιανουαρίου 2010, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή τριών οικολογικών οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία και Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Σε περίπτωση που οι οικολογικές οργανώσεις δικαιωθούν, η νομαρχία Ξάνθης προτίθεται να φέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το θέμα των νερών, που η ελληνική πολιτεία έχει αποστερήσει από την περιοχή εδώ και πενήντα χρόνια.

Κάθε χειμώνα ο Νέστος ποταμός πλημμύριζε, κάνοντας πιο εύφορα τα χωράφια του κάμπου και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Το 1955 όμως κατασκευάστηκαν δύο αναχώματα μήκους 16 χιλιομέτρων για την προστασία των οικισμών από τις πλημμύρες.

Στο δυτικό ανάχωμα δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με κανάλια, όπου πλέον διοχετευόταν το νερό που άλλοτε πλημμύριζε τον κάμπο της Χρυσούπολης.

Προς την πλευρά της Ξάνθης όμως, κατασκευάστηκε ένα πολύ περιορισμένο δίκτυο για την άρδευση 25.000 στρεμμάτων.

Για να αναπληρώσουν την απώλεια νερού οι αγρότες προχώρησαν σε γεωτρήσεις, που τελικά «στέγνωσαν» τον υδροφόρο ορίζοντα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 τα φαινόμενα υφαλμύρωσης ήταν πια πολύ έντονα.

«Μέσα σε μία εικοσαετία έχουν προστεθεί τουλάχιστον 5.000 στρέμματα υφάλμυρων εδαφών. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα υφίσταται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, κι ας μην είναι εμφανές. Πρέπει άμεσα να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με γλυκό νερό, αλλιώς θα καταστραφούν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις», εκτιμά ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Γιάννης Διαμαντής, ο οποίος μελετά τον Νέστο 25 χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτες του κ. Διαμαντή, με βάση τις δυσμενέστερες συνθήκες ανομβρίας, ο Νέστος έχει ένα πλεόνασμα 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα διοχετεύονται ήδη στο αρδευτικό δίκτυο του δυτικού δέλτα.

[econews]