promotional banner

Ο προϋπολογισμός οδηγεί σε ύφεση


Γράφει ο Γιώργος Κουρής

Στην πρεμούρα της η κυβέρνηση να βγάλει το έλλειμμα του 2009 όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ώστε να εμφανίσει ως επιτυχία τη μείωση κάτω από το 10% το 2010, παρουσίασε στην Κομισιόν τα πιο αρνητικά στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Έτσι, προέτρεψε τους πάντες να σκέφτονται ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και ξεκίνησε η διαδικασία υποβάθμισης της χώρας από όλους τους διεθνείς αξιολογητές.

Οι αγορές μάς τιμώρησαν και μας τιμωρούν και προσθέτουν κάποια 600 εκατ. ευρώ επιπλέον δαπάνη για τόκους στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το χρόνο. Ήταν επόμενο η Κομισιόν να μας ζητήσει τελικά τη λήψη ακραίων μέτρων να εφαρμοστούν από χθες (ασφαλιστικό, φορολογικό, μείωση μισθών, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κακών χειρισμών είναι η καταιγίδα από φόρους που βλέπουμε, αλλά και που θα έλθουν. Είναι, δε, απαράδεκτο η φορολογία μέσα στο 2010 να αυξάνεται 4 και πλέον φορές περισσότερο από ό,τι το εθνικό εισόδημα. Το ακίνητο βρίσκεται στο στόχαστρο πολλαπλών φορολογιών, τα Ι.Χ. ήδη πληρώνουν έως και διπλάσια τέλη κυκλοφορίας εφέτος, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και εισόδημα είναι προ των θυρών. Μάλιστα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος αναμένεται από 40% να αυξηθεί στο 50%.
Click here to find out more!

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ένας προϋπολογισμός αναδιανομής της μιζέριας, όχι των εισοδημάτων από τους πλουσιότερους προς τους φτωχότερους, όπως θέλουν να λένε οι σοσιαλιστές που μας κυβερνούν. Αλλά πάνω απ’ όλα ο προϋπολογισμός του 2010, λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί, οδηγεί στη διαιώνιση της οικονομικής ύφεσης.

Εκτός από την άμεση μείωση στο εισόδημα, που φέρνει η αύξηση της φορολογίας, είναι γεγονός ότι και η φοροδιαφυγή εντείνεται σε περιόδους ύφεσης.
Ο περιορισμός της θέλει μεθοδικότητα και χρόνο, γιατί με απότομες και άτσαλες κινήσεις, αυτό που κατορθώνουν οι αρχές είναι η οποιαδήποτε αύξηση φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, λιανέμπορους κ.λπ. να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή.
Δηλαδή, ο φόρος στους επιτηδευματίες γίνεται στη συνέχεια νέος φόρος για τον καταναλωτή, του οποίου το εισόδημα ήδη δεν επαρκεί.

Έχει υποχρέωση το ΠΑΣΟΚ να διορθώσει τα κακώς κείμενα

Ιδιαίτερα τα έτη προ της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ (1997-2002), όπου, αντί μεταρρυθμίσεων, επιδοθήκατε σε αλχημείες, πλαστογραφώντας την πραγματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.

Περίμενε, όπως πάντα, το ΠΑΣΟΚ να τα διορθώσει όλα η Ν.Δ.. για να μπορεί αυτό να δίνει μετά παροχές. Το είχε ήδη εξαγγείλει προεκλογικά. Η οικονομική ύφεση όμως δεν το επιτρέπει. Πρέπει να την αντιμετωπίσει και να τη νικήσει.

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]