promotional banner

Sex: Διατροφή για καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις!


Γράφει η Χρυσάνθη Βλαχάκη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μπορεί, άραγε, η διατροφή μας να επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή; Υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν τη libido; Έχει αποδεχτεί η επιστημονική κοινότητα τη συμβολή των λεγόμενων «αφροδισιακών» τροφίμων στις σεξουαλικές μας επιδόσεις; Να αρχίσουμε, τέλος πάντων, να τρώμε ωμά στρείδια, ή αντί να καταλήξουμε στο κρεβάτι για …”τρελίτσες” θα καταλήξουμε στο κρεβάτι του νοσοκομείου με στομαχόπονο;

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σεξουαλική μας υγεία εξαρτάται από τη γενικότερη υγεία μας. Και φυσικά η υγεία μας, γενικά, εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή μας. Επομένως, ακολουθώντας ένα ποιοτικό πρόγραμμα διατροφής είναι σίγουρο ότι βάζουμε τα θεμέλια για καλύτερη σεξουαλική λειτουργία! Το να είμαστε παχύσαρκοι, για παράδειγμα, σίγουρα δε βοηθάει!

Στο ερώτημα «υπάρχουν αφροδισιακές τροφές;» θα απαντήσουμε ότι είναι πολύ λίγες οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα με ευεργετικές επιδράσεις στο σεξ. Έτσι, αντί να ψάχνετε για μαγικά ελιξίρια και πιάτα που θα βελτιώσουν τις σεξουαλικές σας δυνατότητες και επιθυμίες, ξεκινήστε από σήμερα μια ποιοτική ελληνική διατροφή (το ξέρετε ότι στο εξωτερικό όταν η λέξη «greek» μπαίνει μπροστά από τις λέξεις διατροφή και δίαιτα κάνουν θραύση;!).

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σεξουαλική μας υγεία εξαρτάται άμεσα από τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος. Αυτό προϋποθέτει σωστή παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού μας και κάθαρση αυτών από άχρηστες ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των τροφών. Ποια τρόφιμα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως το πολύτιμο ελαιόλαδο (το οποίο η ελληνική γη μας παρέχει απλόχερα και είμαστε πολύ τυχεροί γι αυτό!), ο σολομός και οι σαρδέλες, και οι άψητοι ξηροί καρποί βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολύτιμες ουσίες των παραπάνω συστατικών καταστρέφονται όταν υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό, ρίξτε το ελαιόλαδο προς το τέλος της διαδικασίας ψησίματος του φαγητού – ή ακόμα καλύτερα ωμό πάνω από το φαγητό στο πιάτο σας – και καταναλώστε ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους.

Επίσης, τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο κτλ), το σκόρδο (γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καρδιά), οι σταφίδες και η σόγια (που δεν πολυχρησιμοποιείται στην Ελλάδα) είναι τροφές που συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη κατάσταση των αγγείων μας, κι επομένως ευεργετούν τη σεξουαλική μας ζωή. Βέβαια, θα μου πείτε, η μυρωδιά του σκόρδου δεν μπορεί να λειτουργήσει και τόσο ευεργετικά…don’t worry! Υπάρχουν αρκετές λύσεις για να διατηρήσετε δροσερή την αναπνοή σας!

Οι παραπάνω τροφές, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν πολύ τόσο στην αύξηση της επιθυμίας όσο και στις επιδόσεις μας στο σεξ! Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλοι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις σεξουαλικές μας δυνατότητες: το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή ψυχολογική και φυσική κατάσταση μπορούν να έχουν τόσο αρνητική επίδραση, που καμιά τροφή δεν θα μπορέσει να υπερκεράσει τους παραπάνω παράγοντες. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ανάψετε τσιγάρο μετά το σεξ, σκεφτείτε ότι θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για εσάς την μεθεπόμενη!

[Healthier World]