promotional banner

ΕΛΛΑΔΑ: Χτύπησε "κόκκινο" η εγκληματικότητα


Γράφει ο Κώστας Καντούρης

Κόκκινο χτύπησε η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα, όπως αποτυπώθηκε από τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το πρώτο κύμα 1.100 αστυνομικών που υπηρετούσαν στη φύλαξη υψηλών προσώπων επιστρέφει στις υπηρεσίες του, ενώ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ιδρύονται πρότυπα αστυνομικά τμήματα.

Δύο τρία τέτοια τμήματα θα λειτουργήσουν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρόταση που θα υποβληθεί στην Αθήνα αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων αστυνομικών τμημάτων, συγκεκριμένα του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου ή Πλατείας Δημοκρατίας, για να καλυφτεί το κέντρο, και άλλων δύο, από ένα στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση την ένταση της εγκληματικότητας που καταγράφεται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ανακοινώνοντας την αντιεγκληματική πολιτική ο υπουργός μίλησε για on line παρακολούθηση του εγκλήματος και για χαρτογράφηση των περιοχών σε πραγματικό χρόνο. Μιλώντας με αριθμούς είπε ότι πανελλαδικά οι διαρρήξεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 13%, οι ληστείες κατά 43,6%, οι ληστείες τραπεζών κατά 41,8%, οι διαρρήξεις καταστημάτων κατά 50%, 12,7% οι κλοπές τροχοφόρων, τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 62%, και κατά 60% οι υποθέσεις εκβίασης, ενώ κατά 13% αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την ίδρυση διεύθυνσης δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία θα ενταχθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, και τόνισε πως η προσπάθεια επιστροφής αστυνομικών στις υπηρεσίες τους θα συνεχιστεί και μετά τους 1.100 που επέστρεψαν. Αναμένονται συγκεκριμένα άλλοι 350 τον Ιανουάριο, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κατατρομοκράτησαν μια 74χρονη στο Καστράκι Καστοριάς δύο ληστές. Αφού αναστάτωσαν όλα τα δωμάτια, για να βρουν πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα, έφυγαν παίρνοντας μόνο το κινητό της τηλέφωνο.

Το περιστατικό έγινε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι όπου μένει μόνη της η 74χρονη. Οι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, την έδεσαν με καλώδιο τηλεόρασης και τη φίμωσαν. Μισή ώρα αργότερα η γυναίκα κατάφερε να απελευθερωθεί και ζήτησε τη βοήθεια γειτόνων της, ενώ τηλεφώνησε και στον γιο της. Τα ξημερώματα ο γιος της δέχτηκε τηλεφώνημα από τους ληστές, οι οποίοι απαιτούσαν το ποσό των 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενοι ότι κρατούν ακόμη όμηρο τη μητέρα του. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία όμως δεν κατάφερε να τους εντοπίσει.

Ληστεία σε νυχτερινό μπαρ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Δύο άτομα κρατώντας όπλα ακινητοποίησαν υπαλλήλους και θαμώνες, άρπαξαν συνολικά 140 ευρώ και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.


Μέτρα για τις γιορτές

Εκτακτα αστυνομικά μέτρα ενόψει των γιορτών παίρνει η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου που εκπονήθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση, αυξάνονται οι καθημερινές ένστολες περιπολίες στις αγορές, όπου την περίοδο αυτή παρατηρείται αυξημένη κίνηση καταναλωτών. Παράλληλα θα αυξηθούν και οι αφανείς περιπολίες αστυνομικών της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ αυξημένοι αναμένεται να είναι οι έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης, καφετέριες. Ακόμη εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι για διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών.

Μέτρα θα ληφθούν στις εθνικές οδούς και στις εξόδους της Θεσσαλονίκης από το σύνολο της δύναμης της Τροχαίας για την ασφαλή έξοδο των κατοίκων της πόλης στην περιφέρεια. Εκτιμάται πως η έξοδος θα κορυφωθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά εκφράζεται η ελπίδα πως η επιστροφή θα είναι ομαλή.

Γράφει η Σ.Μαργαριτίδου

Διέρρηξαν και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Μία ακόμη διάρρηξη, αυτή τη φορά στον τομέα Ορυκτολογίας του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε χθες το πρωί από τους φοιτητές του Γεωλογικού τμήματος. "Βρήκαμε τζάμια σπασμένα. Κάποιοι αφαίρεσαν φορητούς υπολογιστές από τον πρώτο όροφο της σχολής. Προφανώς μπήκαν ανεβαίνοντας στις σκαλωσιές που έχουν στηθεί για να βαφτεί η σχολή", εκτίμησε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθούν φύλακες και να υπάρξει φωτισμός γύρω από το κτίριο. "Εάν δεν τοποθετηθούν φύλακες, τότε θα ζητήσουμε να αφαιρεθούν οι σκαλωσιές, διότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο κτίριο", συνέχισε ο κ. Παυλίδης.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

Μιλώντας στη "Μ" ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος εξήγησε ότι "δεν είναι τόσο απλό να τοποθετηθούν περισσότεροι φύλακες, αφού το προσωπικό της φύλαξης είναι μόλις 7-9 άτομα για όλο το ΑΠΘ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως πρυτανεία είμαστε διατεθειμένοι να αποκαταστήσουμε όλες τις ζημίες, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η τοποθέτηση συναγερμού σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ. Είναι σχεδόν αδύνατο να φυλάξει κανείς, με τις υπάρχουσες συνθήκες, όλα τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης.

Ήδη όμως έχει τοποθετηθεί ένας φύλακας σε κάθε κτίριο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού με τις υπάρχουσες συνθήκες. Όσοι έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα, όπως προστατευτικά κάγκελα ή θωρακισμένες πόρτες, έχουν βρει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Όμως σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που μαστίζεται από διαρρήξεις καθημερινές, κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς αναμενόμενο. Όσο για τις σκαλωσιές, εάν χρειαστεί, θα αφαιρεθούν. Τοποθετήθηκαν εκεί για να βαφτεί το κτίριο. Ο κάθε πρόεδρος είναι αρμόδιος για τη σχολή του".

Το θέμα της φύλαξης του πανεπιστημίου θα πάρει νέες διαστάσεις την Τετάρτη, οπότε έχει οριστεί να διεξαχθεί το τελευταίο πρυτανικό συμβούλιο της φετινής χρονιάς. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα τα επεισόδια μέσα στο χώρο του ΑΠΘ, αλλά κυρίως οι φθορές, έχουν πολλαπλασιαστεί.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]