promotional banner

Είναι ο πόνος της αγάπης, ίδιος με τον σωματικό;


Η ερωτική απογοήτευση πονάει πραγματικά, κι αυτό αποδείχτηκε επιστημονικά.

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ο πόνος μιας χαμένης αγάπης ενεργοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τον πόνο, όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε σωματικό πόνο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να παίρνουμε κανέναν στην πλάκα όταν λέει ότι υποφέρει από αγάπη. Έπειτα από πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο με δείγμα 122 εθελοντών, η ψυχολόγος Ναόμι Αϊζενμπέργκερ από την Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το αίσθημα της απόρριψης έχει τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας με οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο.

Παίζοντας ένα παιχνίδι, κάθε εθελοντής βίωνε την απόρριψη από τους υπολοίπους, κι αυτό του δημιουργούσε αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού. Όταν ο εθελοντής αποτύγχανε να γίνει αποδεκτός από τους άλλους, μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία παρουσίαζε ποια μέρη του εγκεφάλου είχαν υποστεί αλλαγές. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο στην ερωτική απογοήτευση με εκείνο που καταγραφόταν αν ο υποψήφιος είχε καεί με βραστό νερό.

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, Ντονατέλα Μαρατσίτι δηλώνει σχετικά με την έρευνα ότι το αποτέλεσμα δεν την εντυπωσίασε. Η ίδια μελετά χρόνια τη βιολογία της αγάπης και τι συμπτώματα έχει στον οργανισμό μας, οπότε ανέμενε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί ερευνητές. Όπως εξήγησε, δεν της έκανε εντύπωση ότι υπάρχει ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός για το σωματικό και τον ψυχολογικό πόνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι υπάρχουν και κάποιοι που έχουν γενετική προδιάθεση να υποφέρουν περισσότερο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά είναι πολλές. Ωστόσο, η ψυχίατρος Μαρατσίτι επιμένει ότι το να νιώθεις άσχημα εξαιτίας μιας αγάπης σε βοηθάει τελικά να διαλέξεις το σωστό ταίρι. Μόνο όταν η θλίψη κινδυνεύσει να γίνει κατάθλιψη, σχολιάζει η γιατρός, πρέπει να υπάρξει ιατρική παρέμβαση. Καταλήγοντας, λέει ότι όταν κάποιος αγαπά, ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την κοινωνικότητα.

Η εξωτερική παρέμβαση, λοιπόν, σε ένα τόσο πολύπλοκο συναίσθημα μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις.