promotional banner

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε rock εκτέλεση - Δείτε τα


Ακούστε μεγάλους ροκ καλλιτέχνες και μπάντες να παίζουν παραδοσιακές μελωδίες αλλά και δικές τους συνθέσεις με θέμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Από τον Bob Dylan και τον John Lennon, μέχρι τον David Bowie και τον Chuck Berry

1. Do they know it’s Christmas? – Band Aid (1984)

Το all time classic χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε το 1984 από τον Bob Geldof των Boomtown Rats και τον Midge Ure των Ultravox και ηχογραφήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1984 από την Band Aid. Το single έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων στη Βρετανία (μόνο την 1η εβδομάδα διατέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα) και τα έσοδα διατέθηκαν στα θύματα του λιμού της Αιθιοπίας. Στην ηχογράφηση πήραν μέρος δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων οι συνθέτες, ο Sting, ο Bono, ο Phil Collins, ο George Michael, οι Duran Duran, ο Paul Young, οι Spandau Ballet, οι Culture Club, ο Paul Weller, οι Bananarama και οι Status Quo. Το βιντεάκι είναι μαγικό, γεμάτο νοσταλγία από 80ties.


2. Happy Xmas (War is Over) – John Lennon & the Plastic Ono Band (1971)

Η σύνθεση του John Lennon βασίστηκε στην πικετοφορία διαμαρτυρίας που είχαν κάνει ο ίδιος και η Yoko Ono το 1969 εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Παρά το αντιπολεμικό του περιεχόμενο, είναι περισσότερο γνωστό σαν χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Η ηχογράφηση έγινε στη Νέα Υόρκη το 1971 με τη συμμετοχή της Plastic Ono Band και της παιδικής χορωδίας Harlem Community Choir. Τελείως λανθασμένα όλοι πιστεύουν ότι ο Lennon και η Ono ψιθυρίζουν στην αρχή «Happy Christmas Yoko» και «Happy Christmas John». Στην πραγματικότητα οι ευχές απευθύνονται στα παιδιά τους: «Happy Christmas Kyoko» και «Happy Christmas Julian».


3. Little drummer boy / Peace on Earth – David Bowie & Bing Crosby (1977)

Αυτό μπορεί να μην είναι ροκ, αλλά θα το ανεχτείτε γιατί είναι το αγαπημένο μου, η πιο όμορφη – κατά τη γνώμη μου – εκτέλεση του «μικρού τυμπανιστή» και σε τελική ανάλυση ο Bowie είναι ροκ! Η ιστορία της ηχογράφησης άρχισε το καλοκαίρι του 1977, όταν ο μεγάλος Bing Crosby βρισκόταν σε περιοδεία στην Ευρώπη, προετοιμάζοντας παράλληλα το 42ο ετήσιο χριστουγεννιάτικο σόου του. Σκέφτηκε να κάνει ένα ντουέτο με έναν νεαρό σταρ και οι παραγωγοί του πρότειναν τον David Bowie. Η συνάντηση έγινε, όμως ο Bowie – που ήταν μεγάλος θαυμαστής του Crosby – δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Τότε οι σεναριογράφοι σκέφτηκαν να βάλουν ένα άλλο τραγούδι μέσα στο «Little Drummer Boy» και έγραψαν τους στίχους του «Peace on Earth». Η ηχογράφηση που ακολούθησε έβγαλε ένα μικρό αριστούργημα που όμως ο Crosby δεν πρόλαβε να το δει στον «αέρα», αφού πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα. Ακούστε με προσοχή τον διάλογο των δυο καλλιτεχνών στην αρχή και αφεθείτε μετά στη μαγεία των φωνητικών και της μελωδίας.



4. Must be Santa – Bob Dylan (2009)

Ο μεγάλος ποιητής και τραγουδοποιός εξέπληξε τους πάντες όταν πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε ότι – για πρώτη φορά στην καριέρα του – θα ηχογραφούσε έναν δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πρόκειται για μια συλλογή από ύμνους, κάλαντα και γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες που βγήκε στα δισκοπωλεία τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Dylan ανακοίνωσε ότι όλα τα έσοδα από το «Christmas in the heart» θα δοθούν σε τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις, την Feeding America στις ΗΠΑ, την Crisis στη Μεγάλη Βρετανία και την WFP του ΟΗΕ.


5. Rockin' around the Christmas tree – Mel Smith & Kim Wilde (1987)

Το μεγάλο hit της Brenda Lee (1958) είναι ένα από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τις περισσότερες εκτελέσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Μια από τις πλέον επιτυχημένες είναι αυτή του 1987 με την Kim Wilde και τον κωμικό Mel Smith που ανέβηκε μέχρι το νούμερο 3 του βρετανικού singles chart.




6. Merry Christmas Everyone – Shakin’ Stevens (1985)

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του rockabilly Shakin’ Stevens και από τις πλέον αναγνωρίσιμες μελωδίες των Χριστουγέννων. Ο Ουαλός συνθέτης και τραγουδιστής έγραψε το «Merry Christmas Everyone» το 1984, όμως προτίμησε να περιμένει ένα χρόνο μέχρι να το κυκλοφορήσει, για να μην συμπέσει με το «Do they know it’s Christmas?» των Band Aid. Δικαιώθηκε, αφού τα Χριστούγεννα του 1985 το single ανέβηκε στο νούμερο 1 του βρετανικού chart.


7. Merry Christmas (I don't want to fight tonight) – The Ramones (1987)

Τα τρελοκομεία του punk rock σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο στιγμιότυπο της καριέρας τους. Απολαυστικό, αφού τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος υπάρχει υπόθεση στο βίντεο κλιπ. Κυκλοφόρησε το 1987 σαν flip side στο 45άρι «I wanna live», ενώ συμπεριλήφθηκε και στο LP «Brain Drain» (1989). Ο μακαρίτης Joey Ramone το αφιέρωσε στην κοπέλα του. Αποφύγετε να κάνετε το ίδιο.


8. Run Rudolph Run – Chuck Berry (1958)

Εδώ έχουμε ένα αυθεντικό rock and roll από τον μεγάλο Chuck Berry. Η σύνθεση ανήκει στους Marks και Brodie, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστό με την ηχογράφηση του Berry. Το τραγούδι έχει γνωρίσει δεκάδες διαφορετικές εκτελέσεις από πολλές μπάντες και καλλιτέχνες. Η version του Berry ακούγεται και στο επίκαιρο αυτές τις μέρες «Home alone».


9. 2000 Miles – The Pretenders (1983)

Μια από τις πιο επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες ροκ μπαλάντες είναι το «2000 Miles» των Pretenders, τραγουδισμένο από την υπέροχη φωνή της Chrissie Hynde. Κυκλοφόρησε το 1983 σε 45άρι σαν προπομπός του LP «Learning to crawl» (1984) και έφτασε μέχρι το νούμερο 15 του βρετανικού chart.



10. Feliz Navidad – Jose Feliciano (1970)

Πρόκειται για το γνωστότερο ισπανόφωνο χριστουγεννιάτικο τραγούδι και είναι σύνθεση του μεγάλου Πορτορικάνου τραγουδοποιού Χοσέ Φελισιάνο. Γράφτηκε το 1970 και από τότε έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ένα από τα 25 πλέον αναγνωρίσιμα χριστουγεννιάτικα ακούσματα σε όλο τον κόσμο και έχει επίσης διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες.


11. Christmas (Tommy can you hear me?) – The Who (1975)

Και ένα δραματικό χριστουγεννιάτικο άκουσμα, όχι για να χαλάσει η διάθεσή σας, αλλά επειδή πραγματικά το αξίζει. Από την αριστουργηματική όπερα των The Who, το «Tommy» και την ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε το 1975, βλέπουμε το «Tommy, can you hear me?», με την υπέροχη ερμηνεία της Ann Margret. Ο τυφλός, κουφός και μουγγός Tommy δεν ακούει, δεν βλέπει και δεν μπορεί να μιλήσει. Το απόλυτο δράμα ενός μικρού παιδιού μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε το 1972 από την UNICEF ως η επίσημη μελωδία της.


12. Jingle Bell Rock – Dr. Teeth & The Electric Mayhem (1987)

Άλλο ένα all time classic χριστουγεννιάτικο άκουσμα σε μια από τις πιο διάσημες εκτελέσεις του. Η επιτυχία του Bobby Helms (1957) παιγμένη από την ορχήστρα του Muppet Show. Ο Dr. Teeth (πλήκτρα και φωνητικά) μαζί με τους The Electric Mayhem, δηλαδή τους Janice (κιθάρα), Sgt. Floyd Pepper (μπάσο), Zoot (σαξόφωνο), Lips (τρομπέτα) και το περίφημο Animal (τύμπανα) μας χαρίζουν ένα μοναδικό Christmas moment.






12+1. Last Christmas – Wham (1984)

Στραβομουτσουνιάστε όσο θέλετε, κράξτε όσο σας κάνει κέφι, αλλάξτε μέχρι και site αν το επιθυμείτε, αλλά ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ αφιέρωμα στη Χριστουγεννιάτικη μουσική χωρίς το λατρεμένο «Last Christmas» των Wham. Μια από τις μεγαλύτερες ποπ στιγμές των 80ties και μέσα στο top 5 των πλέον αναγνωρίσιμων χριστουγεννιάτικων ακουσμάτων της υφηλίου. Κυκλοφόρησε στις 28 Ιουνίου του 1984 και έφτασε στην κορυφή του chart πολλών κρατών. Ο George Michael πρόσφερε όλα τα έσοδα από την πώληση του single στην βασανιζόμενη από λιμό Αιθιοπία.



[πηγή]