promotional banner

12 λάθη που σου κλέβουν τη ενέργεια [1]


Μήπως αισθάνεσαι μια διαρκή εξάντληση να σε καταβάλλει καθημερινά; Μήπως δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα και τα επίπεδα ενέργειας και ενεργητικότητας σου αγγίζουν το μηδέν; Σίγουρα μπορεί να φταίει η καθημερινότητα, οι μακρινές αποστάσεις ή η δουλειά που τρώει τον αφέντη! Όμως, υπάρχουν κι άλλοι, πιο πονηροί και κρυφοί παράγοντες που μπορούν να σου ρουφήξουν την ενέργεια και να σε ρίξουν στο κρεβάτι. Αξίζει να τους μάθεις και να τους αποφύγεις όσο μπορείς.

1. Τι σου ρουφά την ενέργεια: όλο δουλειά και καθόλου παιχνίδι

Το να πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν σοβαρός και υπεύθυνος ενήλικας καθημερινά, μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Όλη αυτή η δουλειά στο γραφείο, οι υπερωρίες, τα δωδεκάωρα, είναι ικανά να κλέψουν όλη την ενέργεια του κορμιού σου. Όμως, δεν μπορείς να πιέζεις το σώμα και το πνεύμα σου 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το μυαλό σου χρειάζεται διαλείμματα.

Πώς θα "ανέβεις"; Βάλε το παιχνίδι στη ζωή σου

Προγραμμάτισε μερικά διαλείμματα παιχνιδιού μέσα στην ημέρα. Κι όταν μιλάμε για παιχνίδι μπορείς να σκεφτείς τι είναι εκείνο που θα σε αποσπούσε από τον εφιάλτη που βιώνεις στο γραφείο καθημερινά: αστεία e-mail, τσατ στο msn ή το Facebook, ξεφύλλισμα περιοδικών και οτιδήποτε σε ευχαριστεί και σε χαλαρώνει.

2. Τι σου ρουφά την ενέργεια: δεν σε βλέπει ο ήλιος

Αν στο χώρο που εργάζεσαι ή δραστηριοποιείσαι δεν υπάρχει μια φυσική πηγή φωτός, το κορμί σου μπαίνει σε λειτουργία ύπνου. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι το αίσθημα κατάθλιψης, θυμού και εκνευρισμού είναι μεγαλύτερο το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, που η μέρα μεγαλώνει.

Πώς θα "ανέβεις"; Βγες στη λιακάδα

Προσπάθησε να ξεκλέψεις έστω και δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα (πριν τη δύση του ήλιου) για να κάνεις μια βόλτα στον ήλιο, ειδικά τις μέρες που αισθάνεσαι πιο κουρασμένη. Το φως του ήλιου λειτουργεί σαν καφεΐνη για το κορμί σου και θα σε γεμίσει ενέργεια. Ακόμα και σε μια συννεφιασμένη ημέρα, το ελάχιστο εξωτερικό φως είναι πολύ καλύτερο από αυτό της λάμπας του γραφείου.

3. Τι σου ρουφά την ενέργεια: δεν αναπνέεις σωστά

Οι περισσότερες από εμάς αναπνέουμε ελαφριά ίσα ίσα για να συνεχίσουμε να ζούμε. Όμως αυτή η ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική δεν σε εφοδιάζει με το απαραίτητο οξυγόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να έχεις περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα σου, το οποίο μπορεί να σε γεμίσει με κούραση και έλλειψη διάθεσης να κάνεις οτιδήποτε. Επιπλέον, όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ανεβαίνουν τόσο οι παλμοί της καρδιάς, όσο και και η πίεση σου.

Πώς θα "ανέβεις"; Πάρε ανάσες από την κοιλίτσα

Προσπάθησε να ανασάνεις μέσω του διαφράγματος πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, δοκίμασε το εξής: τοποθέτησε τα χέρια πάνω στον αφαλό. Καθώς εισπνέεις, επικεντρώσου στο πώς θα κινήσεις το στομάχι και το στήθος σου. Με τον τρόπο αυτό θα διασταλούν περισσότερο οι πνεύμονες και θα πάρεις την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεσαι.

4. Τι σου ρουφά την ενέργεια: δε σηκώνεσαι από την καρέκλα του γραφείου ή τον καναπέ

Το να στρογγυλοκάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου ή τον καναπέ για ώρες, μπορεί να ρουφήξει αρκετό μέρος της ενέργειάς σου. Το σώμα σου μπερδεύει την κατάσταση αυτή με εκείνη του ύπνου.

Πώς θα "ανέβεις"; Κουνήσου και λίγο

Τεντώσου, περπάτησε και γενικά μην κάθεσαι σε μια θέση για πάνω από μία ώρα. Τα συχνά διαλείμματα θα βοηθήσουν το σώμα σου να μένει σε εγρήγορση.

5. Τι σου ρουφά την ενέργεια: κοιμάσαι άτσαλα

Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που διαθέτει ο οργανισμός σου, διψά για λίγη σταθερότητα στη ζωή σου. Αν τα Σαββατοκύριακα κοιμάσαι το πρωί, τις καθημερινές παλεύεις να ξυπνήσεις το πουρνό με την αυγούλα, ο εαυτός σου κινδυνεύει να βιώνει καθημερινά τις παρενέργειες ενός τζετ λανγκ.

Πώς θα "ανέβεις"; Γίνε μια μικρή υπναρού

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης, το οποίο θα τηρείς με μικρές αποκλείσεις και τα Σαββατοκύριακα. Αν ξέρεις ότι κάποιο βράδυ θα πρέπει να ξενυχτίσεις, προσπάθησε να ξεκλέψεις τον ύπνο που θα σου λείψει μέσα στην ημέρα.

6. Τι σου ρουφά την ενέργεια: ξεχνάς να ενυδατώνεσαι

Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την ανάγκη του σώματός τους για ενυδάτωση. Τη στιγμή που αισθάνεσαι δίψα, το σώμα σου έχει ήδη χάσει το 2 ? 3% των υγρών του. Ακόμα και να μην είσαι πλήρως αφυδατωμένη, το κορμί σου μπορεί να φέρει αρκετά σημάδια κόπωσης κι αυτό γιατί

Πώς θα "ανέβεις"; Πιες και λίγο νεράκι

Όπως έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα γεύματα που καταναλώνεις, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το νερό. Μην αφήνεις τον οργανισμό σου να διψάσει για να πιεις νερό, αλλά στόχευσε στην κατανάλωση 9 ποτηριών νερού καθημερινά, ή 12 αν είσαι ιδιαίτερα δραστήρια.[women only]

[διαβάστε αύριο το 2ο μέρος]